Manastir Devič

Istorija manastira Devič na Kosovu

Krajem 14. i početkom 15. veka je živeo Janićije, Srbin rodom iz Zete. Taj Janićije je, kako veli istorija napustio svoj dom i udaljio se od sveta, uzevši u obzir da je bio potpuno okrenut Gospodu našem Isusu Hristu. Koliko je poznato potonji Joanikije je otišao put Crne Reke i kelija u kojima se pre njega podvizivao hrišćanski Svetitelj Petar Koriški.

Ali, kako je Joanikije mnogima pomogao da se oslobode različitih tegoba, tako se o njegovoj moći raščulo nadaleko, Pokušavajući da pobegne od neželjene slave, Joanije beži u Drenicu, gde se duboko u Dreničkoj šumi predaje samovanju, tihovanju i molitvi. Kako dalje veli narodno predanje, Joanikije je živeo u šupljem stablu drveta, nadomak izvora vode. Ali, tada se dogodilo se da je ćerka despota srpskog Đurđa Brankovića poludela, pa je on čuvši za čuda koja se pripisuju Joanikuju, doveo svoju ćerku kod ovog isposnika, ne bi li je izlečio. Nakon što je Joanikije uspeo da izleči devojku, despot Đurađ Branković sazida manastir Devič na Kosovu.

Kako se pretpostavlja, naziv Devič potiče od toga što je despotova kći još uvek bila devica. Srpska pravoslavna crkva je kanonizovala Joanikija Devičkog za svetitelja, a njegove mošti se i danas nalaze u manastiru Devič na Kosovu. Istorija ovog manastira beleži mnoga izlečenja, pa se sa razlogom veruje da su mošti Joanikija Devičkog zaista čudotvorne.

manastir devic

Zvanična istorija manastira Devič na Kosovu navodi da je ktitor ovog manastira bio srpski despot Đurađ Branković, te da je ovaj manastir podigao oko 1434. godine i to u znak zahvalnosti što mu je Sveti Joanikije Devički izlečio poludelu ćerku. Takođe, mesto na kome je despot Đurađ podigao manastir Devič na Kosovu je vrlo specifično, uzevši u obzir da je na tom mestu samo četiri godine ranije sahranjen Sveti Joanikije Devički.

Naažlost, kao i većina srpskih srednjevekovnih manastira tako je i manastir Devič na Kosovu često bio na meti lopova, ali je više puta i rušen, pa uz Božju pomoć ponovo obnavljan.

Kako je lokacija manstira u najmanju ruku nezgodna, sasvim je jasno zašto je manastir Devič na Kosovu najčešće bio na meti albanskih pljačkaša. Na samom početku Drugog svetskog rata, 1941. godine albanski teroristi su potpuno porušili i spalili manastir Devič na Kosovu, ali srećom več 1950. godine je manastir obnovljen. A pored toga što su razrušili crkve, albanski teroristi su srušili i isposnicu Svetog Joanikija Devičkog, kao i Istočnik koji se nalazio u neposrednoj blizini manastira Devič, a sve knjige koje su našli u manstirskoj biblioteci, kao i tadašnji ikonostas su spaliti, čime su mnoge ikone manastira Devič zauvek nestale.

Ovom prilikom manastir Devič na Kosovu je obnovljen zahvaljujući hrabroj igumaniji Paraskevi i tadašnjem sestrinstvu. O tome postoji i sačuvan zapis, a istorija manstira beleži podatak da je igumanija Paraskeva zajedno sa tadašnjim sestrinstvom uspela od 1947. godine ne samo da obnovi isposnicu Svetog Joanikija i njegov Istočnik, već su uspele da zajedničkim snagama zasade i borovu šumu u okolini manastira, ali i voćnjak i vinograde.

devic igumani

Nažalost, mir u ovom manatiru je trajao samo do 1997. godine, kada su albanski teroristi činili sve da sa Kosova oteraju monahinje manastira na čelu sa mati Angelinom, koja je nasledila hrabru igumaniju Paraskevu. I što je još gore, zamalo da u tom naumu uspeju, jer nedugo nakon toga se srpska vojska povukla sa Kosova. Tom prilikom je manastir Devič na Kosovu opljačkan, a čak je i razbijena ploča na kivotu u kome se čuvaju mošti Svetog Joanikija Devičkog. Poslednji napad u novijoj istoriji manastira se zvio nedavno, 2004. godine kada je manastir Devič na Kosovu spaljen, iako su bile prisutne snage KFOR – a. Kada su u jednom intervjuu upitali igumaniju Angelinu kako su na nju uticali svi ovi događaji, ona je rekla : ” Bilo je strašno. Ali, mnogo je strašnije sada razmišljati o tome, nego onog trenutka.

Bog daje snagu i upravlja sve baš onako kako je najbolje u datom trenutku. Eto, opstao je manastir, ostali smo, opstali, preživeli smo te teške trenutke, ali Bog je bio s nama. Svi znamo, kako je kada nas, tada devet monahinja u manastiru, očekuje upad razuzdanih balista, terorista ili kako god hoćemo da kažemo, naoružanih razbojnika što su oni u to vreme bili. Ali kažem u tom trenutku Bog daje snagu. Izdržali smo ta tri dana. Opljačkali su manastir, odneli sve što je moglo da se odnese, polupali ikone po crkvi, ćivot Svetog Joanikija, razbili ploču. ”

ikone i freske

Baš zato i ne čudi što smo imali prilike pre par godina da pročitamo vesti u novinama da monahinje ne veruju Kosovskoj policiji, pod čijom se zaštitom od nedavno manastir Devič na Kosovu nalazi. Jer, zapravo reč je o gotovo istim ljudima koji su pre nekoliko godina palili manastir, pa je sasvim logično što im se ne veruje.

Iako su sestre bile spremne da napuste manastir Devič na Kosovu, uzevši u obzir da su bile prepuštene na milost i nemilost albanskim teroristima, čini se da se Sveti Joanikije Devički pobrinuo za to da manastir Devič na Kosovu traje i dalje. Ubrzo manstir biva stavljen pod zaštitu francuskih mirovnih snaga. To se odnosi na nasilje koje se zbilo 1999. godine. Međutim, ovo najnovije koje se zbilo 2004. godine je ipak prisililo tadašnje sestrinstvo da napusti manastir Devič na Kosovu, ali srećom već nakon mesec dana sestre na čelu sa igumanijom Angelinom su se vratile i još jednom počele da obnavljaju manastir Devič.

Ono što predstavlja posebnu teškoću kada je u pitanju manastir Devič na Kosovu sigurno je i to što sestrinstvo ne sme da koristi imanja, koja uopšte nisu zanemarljive površine i od kojih bi zaista manastir Devič na Kosovu mogao lepo da se izdržava, a i da pomaže onima kojima je pomoć potrebna. Nažalost, zbog političkih prilika, te lokacije sestrinstvo u izuzetno retkim prilikama izlazi van kompleksa manastira, a albanski teroristi i dalje seku šumu u okolini manastira i kradu drva, a na zemljištu koje je u vlasništvu manastira Devič, koliko je poznato albanski teroristi napasaju svoj u stoku.

Danas manastir Devič na Kosovu odoleva gotovo svim nepovoljnim političkim prilikama, a kako monahinje izdržavaju to samo njihova duša zna, dok im njihova nepoljuljana vera u Svevišnjeg osvetljava dalji put. Pa, ipak kada bi Srpska pravoslavna crkva i vaskoliki narod srpski učinio makar i najmanji pokušaj da pomogne da manastir Devič na Kosovu i omaleno sestrinstvo u njemu istraje u očuvanju pravoslavlja na ovim prostorima, gde bi nam kraj bio.

Arhitektura manastira Devič

Vrlo neobična arhitektura ovog manastira je plod lokacije na kojoj se nalazi sam manastir Devič. Naime, istorija manastira beleži podatak da je manastir Devič na Kosovu rušen i obnavljan nekoliko puta.

Pored glavne crkve koja je posvećena prazniku Vavedenja Presvete Bogorodice, tu su i manstirski konaci, kapela posvećena Svetom Joanikiju, te crkva posvećena Svetom Đorđu. Tako da praktično, manastir Devič na Kosovu ima tri crkve i baš iz tog razloga je njegova arhitektura na prvom mestu neuobičajena, barem kada su u pitanju srpski srednjevekovni manastiri.

Nakon poslednjeg napada albanskih terorista manastir Devič na Kosovu je obnovljen, ali ne u potpunosti. Nažalost, nadgrobna ploča Svetog Joanikija Devičkog još uvek nije obnovljena, a u glavnoj crkvi je postavljen privremeni ikonostas. Obnovljena je i trpezarija, zvonara i konak, a ograda manastira još uvek nije završena.

Ikone i freske

Srpski srednjevekovni manastir Devič na Kosovu je mnogo puta pljačkan, tako da do današnjih dana gotovo ništa nije sačuvano od nekada bogate manastirske riznice.

devic freske

Freske koje se i danas mogu videti u glavnoj crkvi ovog manastira mahom datiraju iz 15. veka. Pored freske Svetog Joanikija Devičkog koja je prilično dobro očuvana, svakako treba pomenuti i freske na kojima je prikazan Sveti Akakije, ali i scene Svadbe u Kani, te Isceljenje raslabljenog.

Posebnu zanimljivost koja je vezana za freske manastira Devič na Kosovu čini natpis koji se nalazi na fresci koja prikazuje Svetog Joanikija Devičkog. Istorija manastira navodi kao proveren podatak da je ovaj natpis nastao 1578. godine, a na njemu se jasno može pročitati da ” popisa se sveti grob prepodobnog oca našego Joanikija “, a u potpisu stoji : ” iguman Pahomije i jeromonah Longin sa bratijom “.

Zanimljivosti o manastiru Devič

Ono po čemu se manastir Devič na Kosovu izdvaja od svih ostalih srpskih manastira svakako je to što ovaj manastir od 2010. godine ima solarnu elektranu. Ali, to samo posebni jeste zanimljivo, a ako tome dodate i podatak da se solarna elektrana manastira Devič smatra najvećom u Srbiji. onda je sasvim jasno zbog čega je još ovaj manstir poseban.

solarna elektrana devic

Kada se pominju zanimljivosti vezane za manastir Devič na Kosovu onda svakako ne smemo propustiti da pomenemo jedan, za istoriju i manastira, ali i vaskolikog pravoslavlja, vrlo nemio događaj. Naime, istorija manastira beleži podatak da je austrijska vojska, uz pomoć Asana i Hazufa, koji su tada bili begovi u Vučitrnu, prilikom povlačenja srpske vojske preko Albanije, 1915. godine pošla da pljačka manastir Devič na Kosovu. A uz pljačku, oni su porušili dobar deo građevina u okviru kompleksa manastira Devič. No, našao se među njima i jedan mađarski oficir koji je rešio da pronađe ” skriveno blago ” i to baš ispod ploče na grobu Svetog Joanikija Devičkog. Kažu da je taj čovek čak pijucima razbio nadgrobnu ploču, a onda ga je iznenada presekao oštar bol u telu… Iako su se ti vajni i hrabri vojnici uplašili ovog događaja, to ih nažalost nije sprečilo da poruše kapelu koja je bila izgrađena nad grobom Svetog Joanikija Devičkog.

Istorija manastira Devič na Kosovu beleži vrlo zanimljiv podatak da je u periodu od 16. do 19. veka u ovom manastiru postojala prepisivačka škola, ali i da su se ukrašavale knjige.

Kontakt

Zvanična adresa na kojoj se nalazi manastir Devič na Kosovu glasi : Manastir Devič, 38 338 Srbica, Srbija.

Ukoliko želite da stupite u kontakt sa sestrinstvom ovog manastira to možete učiniti na broj telefona 063 88 40 737. U upotrebi su još dva broja telefona, u različitim mrežama mobilne telefonije i to : 064 61 22 499, kao i broj telefona 069 518 192.

Lokacija manastira i Google mapa

Iako je lokacija ovog srednjevekovnog manastira, moglo bi se reći bajkovita sa prirodne tačke gledišta, u svetlu aktuelnih političkih događanja na Kosovu, lokacija manastira je jedna od najtragičnijih u celoj zemlji. No, ukoliko želite da posetite manastir Devič na Kosovu svakako je neophodno da mapa puta bude uz vas, ali ida se naoružate strpljenjem i budete spremni da vas pripadnici Kosovske policije, koji trenutno čuvaju manastir Devič na Kosovu mogu svojim postupcima navesti da se ne osećate baš prijatno.

Mapa puta do manastira Devič na Kosovu je zapravo jednostavna, barem u onom delu koji prolazi kroz Srbiju. Iz pravca Beograda se kreće put manastira preko Niša i Vranja, a potom kako dalje naša mapa navodi, preko glavnog grada Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, Skoplja pravo put Srbice u čijoj neposrednoj blizini se nalazi i manastir Devič. Naravno, najbolje je da na put idete ili autobusom ili vozilom koje ima tablice bilo koje druge zemlje, osim Srbije. Uz to, svakako je preporučljivo manastir Devič na Kosovu posetiti nakon dopuštenja međunarodnih mirovnih snaga, iako od nedavno manastir ” čuva ” kosovska policija.

Foto: www.pravoslavie.ru


error: Sadržaj je zaštićen !!