Manastir Kaona

Istorija manastira Kaona

Krilatica ” Raj na zemlji “ se često koristi kada je u pitanju srpski manastir Kaona. Priča o istoriji nastanka manastira je vezana za nekoliko legendi, a najčešće se može čuti da je manastir podigla sestra čuvenog srpskog junaka, Miloša Obilića. Prema ovom narodnom predanju, Miloša Obilića su u Boj na Kosovo pratile njegove dve sestre, Ikonija i Vida.

Kada su došli do mesta u narodu znanog kao Ravne livade, a koje se nalazi u neposrednoj blizini današnjeg manastira Kaona, Ikonija je otišla da donese bratu vode sa obližnjeg izvora. Legenda dalje navodi da je, vrativši se sa izvora, Ikonija rekla bratu : ” O moj brate, što dobra konja videh, još da je dobro sedlo prema njemu. “ Ove reči se moraju shvatiti preneseno, jer je srpski narod nekada pod terminom ” dobri konj ” smatrao mesto na kome se može sagraditi crkva, pa otuda metafora ” još da je sedlo prema njemu “, to jest još da se može sagraditi odgovarajuća crkva prema tako živopisnom mestu.

Kako dalje navodi istorija manastira, hrabri Miloš je svojoj sestri odgovorio : ” Blago imamo, sestro, pa mu načini sedlo, a kad se ja vratim sa Kosova, pomoći ću ti i ja. ” Dobro je poznato šta je Miloš Obilić učinio na Kosovu, te da se iz odsudne bitke za srpski narod nije vratio. Istorija manastira beleži da je manastir Kaona podignut zahvaljujući Miloševoj sestri Ikoniji, a da je srpski manastir, u Vidojevici podigla druga sestra Miloša Obilića, Vida. Još jedno predanje se vezuje za nastanak manastira Kaona, a prema njemu manastir je bio podignut kao zadužbina Nemanjića.

Manastir Kaona

Smatra se da je prvobitna crkva sagrađena još u drugoj polovini 11. veka, te da je nekoliko puta rušena i obnavljana.

Tokom trajanja Prvog srpskog ustanka, kako beleži istorija manastira, bratstvo manastira i sam manastir Kaona je dao svoj doprinos borbi protiv turskih osvajača u svakom smislu. Pored toga što su kaluđeri manastira učestvovali u borbama, sam manastir Kaona je pretvoren u bolnicu, a u glavnoj manastirskoj crkvi je bilo čuvano oružje, pa je u to doba služba obavljana u jednoj od soba konaka. Ta soba je bila preuređena u kapelu i bila je posvećena Uspenju Presvete Bogorodice.

Krajem 19. veka, 1892. godine tačnije je podignuta glavna manastirska crkva koja je kasnije porušena, a na njenim temeljima je podignuta današnja crkva, koja je posvećena Svetom Arhangelu Mihailu.

U neposrednoj blizini glavne crkve je podignut zvonik, kao i kapela koja je posvećena Roždestvu Hristovom. Zvonik je podignut 1911. godine, a kako se pretpostavlja pre toga su se zvona nalazila u kubetu glavne manastirske crkve, na zapadnom ulazu, iznad vrata.

Tokom Prvog svetskog rata je manastir Kaona stradao, a ukradena su i dva zvona, dok je istorija manastira zabeležila da je tokom Drugog svetskog rata manstir bio u vrlo lošem stanju. Uz to, tokom agrarne reforme su manastiru oduzeti veliki posedi.

Godine 1962. na čelo manastira Kaona biva postavljen otac Teofil, koji je pristupio ozbiljnoj i temeljnoj obnovi manastira. Kasnije na njegovo mesto dolazi iguman Milutin, pa iguman Arsenije, koji je nažalost nedavno stradao u saobraćajnoj nesreći.

Nastava veronauke se u manastiru Kaona održava od 1977. godine, a bratstvo manastira se bavi izradom sveća i fresaka.

Arhitektura manastira Kaona

Današnja glavna manastirska crkva je posvećena Svetom Arhangelu Mihailu i, koliko je poznato sagrađena je na temeljima stare crkve, za koju se smatra da je bila sazidana 1892. godine. Arhitektura glavne crkve manastira Kaona pripada vizantijskom stilu arhitekture, a sa svim njegovim karakteristikama.

kaona arhitektura

Istorija manastira navodi da je prilikom gradnje ove crkve korišćena cigla, dok je temelj od kamena, a u temelj crkve su uzidani svi spomenici sa nekadašnjeg manastirskog monaškog groblja.

Ikone i freske

Ikone i freske iz prvobitne crkve nisu sačuvane. Ikone i freske koje se danas mogu videti u glavnoj crkvi manastira Kaona su radili ikonopisci Dragan Marunić i Nikola Lubardić.

Duborez na ikonostasu, ulaznim vratima, pevnicama, tronovima i ostalim delovima je delo sabrata manastira Kaona, jeromonaha Doroteja.

kaona freske

Zanimljivosti o manastiru Kaona

Kada su u pitanju zanimljivosti vezane za manastir Kaona svakako se prvo pominje čuvena relikvija koja se čuva u njemu. Reč je o deliću čudotvornih moštiju hrišćanske svetiteljke, Prepodobne Mati Paraskeve, u narodu znane kao Svete Petke.

Uz to, istorija manastira beleži vrlo zanimljiv podatak da je u prvoj polovini 19. veka u okviru manastira Kaona radila škola, mada postoje pretpostavke da je škola radila čak od 1793. godine.

Za one koji žele da čin krštenja obave po ranohrišćanskom običaju takozvanim pogruživanjem, odnosno potpunim potapanjem onoga ko se krsti u vodu, to mogu da učine upravo u ovom manastiru. Krštenje u Kaoni spada u red zanimljivosti vezanih za manastir, uzevši u obzir da u njemu postoji poseban bazen u obliku krsta u kome se kršetenje obavlja pogruživanjem. Sveta voda kaonska je konstantne temperature 11 stepeni Celzijusove skale i smatra se vrlo lekovitom, a posebno pomaže u lečenju očnih oboljenja. Istorija manastira navodi podatak da je krstionica u okviru ovog manastira rađena po uzoru na krstionice iz grada Tebe, u grkoj oblasti Tesalija.

Pored toga što je arhitektura manastira vrlo interesantna, često se u zanimljivosti svrstava podatak o postojanju specifične građevine, koju bratstvo manastira Kaona naziva sobrašica. Ova neobična građevina je podignuta 1983. godine, a u njoj se tokom letnjih meseci okupljaju gosti manastira. Specifičnost ove građevine je okrugli sto, bez takozvanog čela stola. Smatra se da je time bratstvo manastira Kaona želelo da pokaže da smo pred Gospodom našim Isusom Hristom svi jednaki. Istorija manastira beleži podatak da je prilikom gradnje sobrašice otkriven deo starog zida.

Iste godine kada je bratstvo manastira podiglo ovu neobičnu građevinu, oslonjenu na četiri stupa i natkriljenu, obnovljen je i stari drveni krst, koji se nalazio na raskrsnici u centru Kaone. Time je bratstvo manastira Kaona počelo sa obnovom drevnog običaja postavljanja krstova na raskršćima.

Kontakt

Zvanična adresa na kojoj se nalazi manastir Kaona glasi : Manastir Kaona, 15 225 Draginje, Šabac, Srbija.

Ukoliko želite da stupite u kontakt sa bratstvom manastira to možete učiniti na broj telefona 015 565 100, kao i na broj telefona 015 565 186.

Lokacija manastira i Google mapa

Za lokaciju na kojoj je smešten srpski manastir Kaona često možete čuti da je pravi ” Raj na zemlji “. Razlog za to je, kako se pretpostavlja živopisna okolina manastira, koga okružuju dve rečice, koje je vredno manastirsko bratstvo pretvorilo u jezerca i poribilo.
Kada krenete put manastira Kaona gotovo je sigurno da vam mapa neće biti potrebna, posebno ukoliko idete iz pravca Beograda, jer se manastir Kaona nalazi na svega oko 100 kilometara udaljenosti od prestonice Srbije, kada se krene prema zapadu. Gradovi Šabac i Valjevo su, takođe blizu manastira.

Mapa vam neće biti potrebna iz prostog razloga što bilo koga da pitate gde se nalazi manastir Kaona i kako doći do njega, gotovo je sigurno da će vas uputiti na pravi put.

Iz pravca Beograda, put manastira Kaona se ide preko Obrenovca i Vladimirovca. Odatle postoji odvajanje desno za grad Šabac i Mačvu, a levo za Valjevo. Tu skrećete levo, prema Valjevu i vrlo brzo stižete do sela Draginja, u čijem ataru je smešten manastir Kaona.


2 0 komentara

  1. Miodrag Marinkovic 8 godina ago
    • slexty 8 godina ago
error: Sadržaj je zaštićen !!