Manastir Ostrog

Istorija manastira Ostrog

Istorija manastira Ostrog je vezana uz ime Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca. Sam manastir Ostrog je smešten u steni koja nadvisuje oblast koja je pripadala porodici Bjelopavlić, nadomak nekadašnjeg Onogošta, a današnjeg Nikšića. Teritorijalno manastir Ostrog danas pripada opštini Danilovgrad u Crnoj Gori.

Osnovao ga je hercegovački mitropolit Vasilije u 17. veku, čije mošti se i danas čuvaju u manastirskom kivotu, to jest ćivotu.

Stojan Jovanović je rođen 1610. godine u Popovom polju, u selu Mrkonjići u Hercegovini, u neposrednoj blizini Trebinja. Predanje veli da je Stojan došao na svet 28. decembra te godine. Kako je u to doba ovim krajevima vladao surovi ” danak u krvi “, koji su turski osvajači koristili da zdravu srpsku, mušku decu regrutuju u janičare, Stojanovi roditelji odlučuju da svog, tada dvanaestogodišnjeg sina pošalju u manastir Zavalu, koji se nalazio u neposrednoj blizini njegovog rodnog mesta i u kome je iguman bio dečakov stric. Nakon nekoliko godina učenja i boravka u ovom manastiru, Stojan prelazi u obližnji manastir Tvrdoš i u kome uz učenje prima i monaški postrig, te dobija čin sveštenika i postaje paroh popovopoljski.

U to doba je vladala, po pravoslavlje vrlo nepovoljna situacija, jer su postojali pritisci sa jedne strane od turskih okupatora, a sa druge strane od Dubrovačke nadbiskupije i pokušaja unijaćenja. U tim i takvim vremenima, paroh popovopoljski Vasilije biva poslat na poslušanje u Pećku patrijaršiju kao arhimandrit, a zatim na Svetu Goru, pa Vlašku i Rusiju.

manastir ostrog

Arhimandrit Vasilije se potom vraća u rpdnu Hercegovinu, noseći darove svom napaćenom narodu i 1638. godine u Peći dobija čin mitropolita hercegovačkog, uz koji se dodaje i obnovljena svetosavska titula Zahumski. Nedugo zatim mu se dodaje i titula Skenderijski, a hrabri arhimandrit čini sve da olakša život svojim sunarodnicima i pomogne im da očuvaju svoju veru.

Iako su se mnogi trudili da mu odmognu u tome, klevetajući ga, proganjajući i čineći razna loša dela, arhimandrit Vasilije je vođen svojom čistom dušom, hrabrim srcem i verom u Gospoda našeg Isusa Hrista odolevao i uspevao da pomogne svima onima kojima je pomoć bila potrebna.

Boravio je u manastiru Tvrdošu, sve dok ga turska vojska nije zapalila. Ostalo je predanje da je 1664. godine arhimandrit Vasilije krenuo u potragu za mestom na kome će da se skrasi nakon ovog nemilog događaja i okonča svoje dane na zemlji. Tragajući, odluči da krene put Svete Gore. Kako dalje veli ovo predanje episkop Vasilije je naredne godine krenuo put Pećke patrijaršije, sa namerom da nastavi ka Svetoj Gori.

Tom prilikom je prolazio preko imanja porodice Bjelopavlić. A kada su oni čuli šta namerava episkop Vasilije, molili su Ga da to ne uradi. Ne zna se sa sigurnošću da li je to bio razlog da episkop Vasilije ostane u ovim krajevima, tek postoje podaci da je nedugo nakon ovog događaja pronašao jednu isposnicu za koju se znalo da je u njoj nekada boravio kao podvižnik Sveti Isaija od Onogošta.

Ta isposnica se nalazila baš iznad polja Bjelopavlića, na Ostroškoj gori i u okviru nje je postojala i omanja crkva koja je bila posvećena Vavedenju Presvete Bogorodice. U to doba je u isposnici boravilo nekoliko monaha, a među njima i unuk prepodobnog Isaije Onogoškog, Isaija Rončević. Arhimandrit Vasilije tada daje blagoslov Isaiji da ozida crkvu Časnog krsta, koja biva završena dve godine kasnije, a istovremeno je obnovljena i stara crkva posvećena Vavedenju Presvete Bogorodice.

manastir ostrog izlet

Ostalo je zabeleženo da je mitropolit Vasilije činio sve da pomogne Isaiji i ostalim monasima, te da je čak priložio čitavo svoje imanje kao prilog manastiru i da je otkupljivao imanja od seljaka iz okoline. O ovim događajima postoje sačuvani zapisi koji su pisani lično rukom vladike Zahumsko – hercegovačkog Vasilija, a u kojima on između ostalog veli : ” Pišem radi uvjerenja i istine da znaju hristijani kako bih neko vrijeme u Ostrogu, u pustinji. I priložih ovdje trud svoj i imanje svoje ne poštedjeh, Boga radi i Svete Bogorodice, milosti radi. Mnogi mi pakost činiše, ali Bog mi pomoćnik bi u svakom djelu dobrom. I pišem na saznanje službenicima crkvenim koji poslije mene budete služili Bogu i Svetoj Bogorodici u Ostrogu, u studenoj stijeni, topline radi Božje, da znate da kupih Velji Do za dvanaest i po groša; i Stižića zemlju u Dobrom Polju, od puta do rijeke, i sa jazom, za dva groša, a što je njegovo bilo pod lozom, to je priložio crkvi. I da sam kupio Zanuglicu u Milanovića, u Raiča i Vumila, za groš i bukilu pšenice, a pšenica skupa bijaše: u Petra Živkovića da sam kupio Zanuglicu za dva groša, a više što sam mu dao vidi Bog i Sveta Bogorodica.

To sve priložih i dah crkvi u Ostrogu za prehranjivanje i utješenje bratije. Gdje mi je tamo drugi trud i imanje, koje priložih i potroših za svoju dušu od svog usrđa, tu i zajedno da je i ono više pisano. Sve predadoh u ruke Višnjega i Svete Bogorodice. Leto 1666. Tako da se zna. I ko bi pokušao da nešto oduzme od manastira, odnio ga Gospod Bog. Takvom razoritelju njegov dom, kuću i stoku sa sinovima i svo njegovo imanje da mu gospod Bog porazi i raspe iznenada u vijeke. Amin. Da mu trag i odžak pogine va vijek. Amin. ”

Arhitektura manastira Ostrog je vrlo specifična i jedinstvena na našim područjima, a razlog za to je prvenstveno geografski položaj manastira, uzevši u obzir da je manastir Ostrog praktično uklesan u steni, pa je i njegova arhitektura građena u skladu sa tim.

Tako je Crna Gora, a uz nju i Srpska pravoslavna crkva dobila manastir Ostrog kao jedinstven manastir na našim prostorima i to ne samo po arhitekturi, već i po čudima i zanimljivostima koje se za ovaj manastir vezuju.

Mitropolit Vasilije se upokojio u manastiru Ostrog 12. maja 1671. godine, a na mestu na kome je ispustio svoju dušu je nikla vinova loza, koja se i danas može videti. Nedugo zatim, mitropolit Vasilije je kanonizovan za sveca Srpske pravoslavne crkve, koja svake godine 12. maja proslavlja spomen na Njega. Od tada, pa do današnjih dana se neprekidno događaju čuda Svetog Vasilija Ostroškog, a verujući uz njegovo ime ne propuštaju da kažu i slava Mu i milost. Na zvaničnom sajtu manastira se stalno pojavljuju novi tekstovi koji svedoče koliko su velika čuda Svetog Vasilija Ostroškog, a u pohode manastiru gotovo svakodnevno dolaze poklonici, od kojih mnogi nisu pravoslavne vere.

ostrog unutrasnjost

Običaji i zanimljivosti vezani za ovaj manastir su zaista brojni i mi ovde možemo pomenuti samo neke od njih. Svakako među najznačajnije zanimljivosti spada priča o papučama Svetog Vasilija Ostroškog. Naime, oni koji su posetili manastir Ostrog znaju o čemu pričam, jer je opšte poznato da je telo Svetog Vasilija jedno od najvećih čuda, uzevši u obzir da je potpuno očuvano do današnjih dana iako se ovaj svetac upokojio pre više od tri veka. Uz to, monasi manastira s vremena na vreme presvlače ovog svetitelja i kako se tvrdi njegove patike budu izlizane, jer postoji verovanje da ovaj on ustaje i hoda.

Verovali ili ne u čuda Svetog Vasilija Ostroškog jedno je sigurno : kada posetite manastir Ostrog razumećete o čemu pričam, a o miru koji se oseća i u Gornjem i u Donjem manastiru, ali i čitavom predelu čini se da je sve već rečeno.

Raspored bogosluženja

Jutarnja liturgija se u Gornjem manastiru obavlja u 6 časova ujutru, dok je jutarnja liturgija u Donjem manastiru u 8 časova. Mada je raspored bogosluženja podložan promenama, a u skladu sa verskim praznicima, tako da je svakako pre polaska u posetu manastiru preporučljivo da proverite informacije ili na zvaničnoj internet stranici manastira Ostrog ili na neki od načina koji su navedeni u kontakt podacima manastira.

Monasi manastira Ostrog

Monasi manastira Ostrog čine njegovo bratstvo, a prema podacima na zvaničnom sajtu Mitropolije Crnogorsko – primorske monasi manastira Ostrog su : jeromonah Joil Bulatović, koji je čuvar kivota Svetog Vasilija Ostroškog i nastojatelj manastira Svetih Kirila i Metodija u Rečinama kod Kolašina, koji je u izgradnji, zatim jeromonah Stefan Veselinović, jeromonah Vasilije, koji je po poslušanju u manastiru eparhije Zahumsko – hercegovačke, manastiru Tvrdoš, jeromonah Simeon Živković, koji je po poslušanju u manastiru Ćelija Piperska. Monasi manastira Ostrog su i : Teofan Žarković, Spiridon Janjić, Damjan Kirović i poslušnik Vaso Krsmanović. Na čelu bratstva manastira Ostrog je iguman Lazar Adžić.

Uz bratstvo manastira Ostrog, često su u njemu na poslušanju i sestre iz manastira Ćelije Piperske.

Gde se nalazi manastir Ostrog

Srpski pravoslavni manastir Ostrog se nalazi na području Crne Gore, nedaleko od gradova Nikšić i Danilovgrad. Udaljenost od Beograda je oko 420 kilometara.

Uzevši u obzir da je geografski položaj na kome se manastir Ostrog nalazi vrlo specifičan, jer je nadmorska visina na kojoj se nalazi 900 metara, a sam manastir je uklesan u stenu, tako je i put do njega specifičan.

Iz pravca Beograda se stiže putem prema Nikšiću, gde se odvaja ka Danilovgradu, a nakon desetak kilometera i prema samom manastiru. Od skretanja sa glavnog puta do Donjeg manastira se stiže vijugavim, naizgled prilično uzanim putem. Međutim, Sveti Vasilije Ostroški, slava Mu i milost nikada nije dozvolio da se bilo šta loše desi na tom putu.

Ukoliko je i bilo nekih ne tako prijatnih situacija, čuda Svetog Vasilija su se tom prilikom pokazala onima koje je nevolja snašla.

Ne zaboravite da malo zastanete pre skretanja za sam manastir Ostrog i uživate u pogledu na Bjelopavlićku niziju i mesto gde izvire reka Zeta, čuvenu Glavu Zete, kojom ćete nesumnjivo biti očarani.

Google mapa manastira Ostrog

Kontakt

Kada je u pitanju adresa manastira Ostrog, sasvim je dovoljno reći Crna Gora, jer gotovo da ne postoji čovek koji nije čuo za manastir Ostrog i Svetog Vasilija Ostroškog. Tačna adresa manastira Ostrog glasi : Bogetići bb, Nikšić, Crna Gora.

Broj telefona na koji možete dobiti sve neophodne informacije od monaha manastira je +382 20 811 049, kao i na broj telefona mobilne telefonije +382 68 330 336.

Takođe, kontakt podaci koji su dati na zvaničnoj internet prezentaciji manastira uključuju i kontakt putem e – mail – a: [email protected]

Kako se obući

Često se može čuti pitanje kako se obući prilikom odlaska u manastir Ostrog ili bilo koji drugi manastir Srpske pravoslavne crkve. Međutim, tu ne bi trebalo da bude nikakvih nedoumica, jer na prvom mestu je krenuti put manastira čistog srca.

Pa, ipak svi znamo da postoje mnogi koji ne znaju odgovor na pitanje kako se obući prilikom posete manastiru. Ono što dodatno otežava čitavu situaciju svakako je činjenica da se često kreće na organizovanu ekskurziju ili izlet put manastira , a naročito tokom letnjih meseci, kada se ljudi nađu na odmoru u nekom od crgnogorskih letovališta, pa se malo zaborave prilikom posete ovoj Svetinji.

ostrog kako se obuci

Ono što je svakako neophodno imati na umu kada se kreće put manastira Ostrog, ali i bilo kog drugog manastira jesu principi pristojnog oblačenja i, naravno adekvatnog ponašanja.

Sasvim je normalno da se u manastir ne može ući golih nogu i ruku, što podrazumeva da je poželjno obući dugačke pantalone ( muškarci ) i dugačke suknje ( žene ), kao i gornje delove odeće dugih rukava. Kada su u pitanju žene, poželjno je da im kosa bude prekrivena maramama. Takođe, obratite pažnju i na obuću koju ćete nositi, jer to ni ukom slučaju ne bi trebalo da budu papuče ili otvorena obuća. A kako je potrebno da prepešačite oko tri kilometra stazom od Donjeg do Gornjeg manastira, preporučljivo je da to bude udobna, lagana obuća.

Imajte na umu i geografski položaj na kom se manastir Ostrog nalazi, kao i da je smešten na nadmorskoj visini od 900 metara, pa u skladu sa godišnjim dobom u kome odlazite na poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog, ponesite adekvatnu odeću, naročito ukoliko idete u ranim jutarnjim časovima.

Ono što jeste obavezno da imate uz sebe, ukoliko želite da prenoćite u konaku Gornjeg ili Donjeg manastira su lična dokumenta. Takođe, imajte na umu da se boravak u konaku Donjeg manastira plaća, a kako je navedeno na zvaničnoj internet prezentaciji cena je 5 evra po osobi. Rezervacije mesta u konaku Donjeg manastira se vrše na broj telefona +382 68 000 258, a broj telefona samog konaka je +382 208 111 33.

Kada je u pitanju boravak u konaku Gornjeg manastira, on je besplatan i u njemu se može najduže boraviti dve noći. Konak Gornjeg manastira je otvoren tokom cele godine i u njemu nije moguće rezervisati smeštaj, a ukoliko želite da boravite više od dve noći neophodno je da se obratite upravi manastira Ostrog, kako navodi zvanična manastirska internet prezentacija.

Ukoliko imate želju i potrebu, sa sobom možete poneti i neke lične stvari svojih bližnjih i svoje koje želite da budu osveštane pored kivota Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, slava Mu i milost, a uz to možete poneti i neki dar bratstvu manastira. Poklonici najčešće nose darove u vidu šećera, kafe ili ulja, mada ne izostaju ni prilozi u novcu. To, naravno nije obaveza, već stvar dobre volje i želje onoga ko kreće put manastira.

Foto: www.sohotravel.me, www.kudanaizlet.com
www.novosti.rs, perfect.minmedia.me


error: Sadržaj je zaštićen !!