Manastir Svete Trojice u Kikindi

Ovaj, relativno mlad manastir je urađen u stilu baroka, a nalazi se u delu Kikinde pored takozvanog ” Melininog groba “. Posebno je zanimljivo da je manastir Svete Trojice prvenstveno bio crkva, da bi počeo da se naziva manastirom tek od 1903. godine. Od iste te godine ova Svetinja ima i svog duhovnika, koji ima čin monaha.

Istorija manastira Svete Trojice, Kikinda

Istorija manastira Svete Trojice u Kikindi je u potpunosti poznata, uzevši u obzir da je ova Svetinja sagrađena tek 1887. godine. Melanija Gajin, čije je udato prezime bilo Nikolić je dala novac da se sazida crkva Svete Trojice u Kikindi. U glavnoj manastirskoj crkvi je sahranjena i Melanija i njeni rođaci. U pojedinim izvorima se ona pominje pod prezimenom Gačić, kao i Gajčić i Gaičić, ali je svakako reč o jednoj istoj osobi. Istorija manastira beleži i da je Melanija tada poklonila tri stotine jutara zemlje tadašnjoj crkvi, a kasnije manastiru Svete Trojice, ali je ta zemlja nažalost nezakonito prisvojena od tadašnje države, odnosno nacionalizovana u periodu nakon Drugog svetskog rata.

Manastir Svete Trojice

Crkva se nalazi odmah uz groblje u Kikindi.

Ne treba zaboraviti da je u doba kada je sazidana ova Svetinja, Kikinda bila prilično velika varoš, a istorija pokazuje da je čak u Kikindi u to doba živelo tek nešto malo manje ljudi nego u tadašnjem Beogradu, pa je sasvim jasno zbog čega je ova neobična žena bila itekako vredna pažnje, kao i njeno delo.
Pored toga što je crkvi, a potom manastiru, ostavila pomenutih tri stotine jutara zemlje, Mela kako su je od milošte zvali je na poklon ostavila i salaš i kuću.

Temelji manastira su osvećeni 1885. godine, a sama crkva Svete Trojice je podignuta 1887. godine.
Istorija manastira beleži da je Đorđe Branković, koji je tada bio episkop temišvarsko – banatski osveštao temelje, dok je završno osvećenje ove Svetinje izvršeno 24. maja 1887. godine i to na praznik posvećen Svetom Kirilu i Metodiju.

Arhitektura manastira Svete Trojice u Kikindi

Arhitektura crkve prema gotovo svim karakteristikama pripada stilu baroka i ne izdvaja se mnogo u odnosu na ostale crkve toga doba, koja su građene u istom stilu arhitekture.

manastir svete trojice 1

Ikone i freske

Koliko je poznato, crkvu je oslikao Đura Pečić, slikar, koji je bio iz Bačke. Freske koje postoje u unutrašnjosti manastira, su takođe urađene u stilu baroka, a ukupno ih je 8. Isto toliko ima i medaljona.
Pored toga što je oslikao crkvu, pomenuti slikar iz Bačke, koji je u to vreme važio za jednog od najpoznatijih slikara u ovom području je oslikao i ikone u ikonostatsu.

svete trojice freske ikone

Zanimljivosti o manastiru Svete Trojice

Zanimljivosti koje se vezuju za manastir Svete Trojice u Kikindi se najpre vezuju za njegovu ktitorku. A uz to, u zanimljivosti spada i podatak da je u periodu od 1921. do 1932. godine upravo ovaj manastir, odnosno grad Kikinda bio sedište doktora Georgija Letića, koji je zapravo bio na poziciji velikokikindski – velikobečkerečki – aradsko – velikosemluški vladika.

Odmah po nastanku, manastir Svete Trojice u Kikindi je bio muški, a kasnije je postao ženski i o njemu danas brinu monahinje.

Među zanimljivosti vezane za manastir Svete Trojice u Kikindi spada i to što je u skladu sa potrebama izgrađen internat za srednjoškolce. Danas se u prostorijama u kojima se nekada nalazio taj internat nalazi kikindska osnovna škola ” Đura Jakšić “.

Ukazom tadašnjeg vladike Save Vukovića, 1980. godine je manastir Svete Trojice u Kikindi postao ženski manastir.

Kontakt

Zvanična adresa ove Svetinje glasi : Manastir Svete Trojice, ulica Sinđelićeva broj 37, 23 300 Kikinda, Srbija.

Ukoliko, pak želite da stupite u kontakt sa sestrinstvom manastira, to možete učiniti na broj telefona 023 021 943.

Google mapa

Kada krenete put manastira Svete Trojice u Kikindi, mapa puta vam svakako neće biti potrebna, jer do ove Svetinje postoje vrlo jasni putokazi, a i bilo koga da upitate gde se nalazi manastir, gotovo je sigurno da će vam pokazati put. Uz to, manastir Svete Trojice u Kikindi se naslanja na ogradu gradskog groblja, tako da ćete je vrlo lako naći i bez mape.

Ukoliko u Kikindu dolazite iz pravca Zrenjanina, jednostavno idite pravo i na prvom semaforu na koji naiđete skrenite desno, gde ćete ugledati tablu koja vas vodi pravo do manastira Svete Trojice. Nakon te prve table, takođe idete pravo sve dok ne stignete do samog manastira, koje se nalazi sa vaše desne strane ukoliko idete iz pravca Zrenjanina.


error: Sadržaj je zaštićen !!