Manastir Oreškovica

Istorijat stare manastirske crkve

Po narodnom predanju i istorijskim dokumentima Manastir Oreškovicu podigao je Sveti Car Lazar, a kroz istoriju je više puta rušen i obnavljan.

– Svetogorski Prot Gavrilo Hilandarac, u žitiju Sv. Nifonta II, Patrijarha Carigradskog, oko 1520 godine opisuje kako je vlaški vojvoda Sv. Nagoj Basarab pomogao Manastir Oreškovicu i ukrasio kivot sa moštima Prep.Grigorija Sinaita.

– Iguman Sergije se gramatom obratio ruskom caru Ivanu Vasiljeviču Groznom da pomogne tadašnju obnovu 1582.godine.
Po obnovi manastir je postao značajan duhovni centar gde su se prepisivale svete knjige do kraja 17. veka kada je razoren do temelja.

– Da je bilo teško pod turskim jarmom govori svedočanstvo monaha Atanasija Daskala iz Manastira Oreškovice koje je ostavio u Rusiji: „ ..Manastir Troički i tamo je telo prepodobnog Grigorija Sinaita. Iz tog istog manastira sam i ja grešni, sva moja braća su zarobljena i poubijana mačem. Prvog duhovnog oca Pajsija mučiše Turci da im pokaže crkvenu riznicu. On im ništa ne pokaza. I zbog toga su ga mačem posekli 1688. leta gospodnjeg. I drugi monah isposnik zvani Arsenije je imao svoju keliju u planini, blizu manastira, i njega su našli Turci i ubiše ga mačem bez svakog propitivanja. Tada i mene nedostojnog uzeše u zarobljeništvo ali me Gospod svojim neizrecivim milosrđem izbavi od njih…“.

– Na osnovu starih srednjovekovnih temelja može se zaključiti da je manastirska crkva bila dosta malih dimenzija. Zbog prepreka koje je stvaralo bezbožno društvo i vlast nije do danas obnovljena.

Nova Manastirska crkva posvećena Presvetoj i Živonačalnoj Trojici,
Saboru Svetih Apostola i Sv.velikomuč. Ekaterini Sinajskoj

Manastir Oreškovica počinje da se obnavlja dolaskom Jeromonaha H. Dušana Sinaita od 1989.godine i traje do danas.

Blagoslovom blaženopočivšeg NJPG. Save Episkopa braničevskog i finansijskom pomoći NJVPG. Damjanosa, Arhiepiskopa sinajskog, faranskog i raitskog grade se podzemne crkve Sabor Svetih Apostola i Svete Ekaterine Sinajske. Oživljava sinaitski – isihastički duh i tradicija isihasta i molitvenih tihovatelja na ovim prostorima se nastavlja.

Početak obnove manastira vezan je i za blaženopočivšeg starca Arhimandrita Tadeja vitovničkog koji je boravio u manastiru i duhovno i materijalno pomogao izgradnju. (foto St.Tadej)

Vernici iz istočne Srbije takođe su se svojim prilozima ugradili u svetinju.
Otac Dušan počinje da organizuje i vodi poklonička putovanja u Svetu Zemlju, Jerusalim, Sinaj i Jordaniju od 1999.godine, na taj način obezbeđuje sredstva za izgradnju svetinje.Manastir Oreškovica postaje poznat širom Balkana i Evrope zahvaljujući hodočasničkim putovanjima. I mnogobrojne hadžije svojim dobrovoljnim prilozima učestvuju u izgradnji manastira. (foto Jerusalim, Presveti Grob Gospodnji)

Nastavak izgradnje treće nadzemne crkve posvećene Presvetoj i Živonačalnoj Trojici počinje 2007 godine, njena izgradnja traje i danas. Manastir je posećen od vernika iz svih eparhija koji rado učestvuju svojim dobrovoljnim prilozima u izgradnji.

Кupole nove manastirske crkve krase Časni Кrstovi nošeni i osvećeni na Golgoti na Veliki Petak u Jerusalimu 2010 i 2011.godine.

Od 2013.godine započeta je izgradnja novog konaka sa gostoprimnicom Svete Ekaterine gde se održavaju predavanja vezana za Svetu Zemlju.

Monaštvo

Кroz istoriju manastir je uvek bio muški i skitski – podvižnički. U sadašnjem vremenu je ženski u osnivanju takođe u skitskom duhu. Glavno i osnovno unutarnje poslušanje je Isusova Molitva, bogosluženja i održavanje Blagodatnog Ognja.
Manastirske delatnosti pored učešća u izgradnji, monaštvo se bavi misionarskim radom, pisanjem knjiga, organizovanjem hodočasničkih putovanja u Bugarsku, Rumuniju, pravljenjem tradicionalnih masti za probleme sa reumom, išujasom, glavoboljama, tinktura, skupljanjem lekovitih bilja za čajeve, i na taj način finansijski učestvuje u izgradnji.

Manastirske slave

1. Silazak Svetog Duha na Apostole – Duhovi , glavna manastirska slava kada je i skup hadžija.
2. Sabor Svetih Apostola 13.juli
3. Čudotvorna Ikona Presvete Bogorodice Jerusalimska 25.oktobar
4. Sveta Ekaterina Sinajska 7.decembar

Zanimljivosti Manastira Oreškovice

Blagodatni Oganj se javlja svake godine na Veliku Subotu na Presvetom Grobu Gospoda našega Isusa Hrista u Hramu Vaskrsenja u Jerusalimu. To je nestvorena svetlost-vidljiva okom i potvrda Hristovog Vaskrsenja i u vidu plamene vatre koja prvih minuta ne peče a kasnije se pretvara u plamen. Blagodatni Oganj je svetlost koja ima drugačiju strukturu od obične vatre koja gori u nekom kandilu. Oganj svake godine Otac Dušan prenosi u manastir Oreškovica i gde se održava u svim kandilima preko cele godine. Blagodatni Oganj se održava tako što se upali sveća a od nje kandilo i tako u krug, poenta je da se ne ugasi Oganj i da se ne pali šibicom nego jedan isti Oganj da se prenosi sa sveće na kandilo. Svaki put kada se pali sveća ili kandilo od Blagodatnog Ognja pali se u slavu i čast Vaskrsenja Gospodnjeg ili svetitelja i nameniti za nešto (zdravlje, spasenje, pokoj duša i dr) ili nekoga, ili zablagodariti Gospodu Bogu. Ulje od Blagodatnog Ognja iz kandila se ne baca jer je osveštano Svetim Ognjem. Кoristi se za pomazivanje i utrljavanje na bolna mesta i veliki broj isceljenja dešava se zahvaljujući ovoj svetinji. Mnogi vernici i hodočasnici dolaze u manastir da preuzmu Sveti Oganj za svoje domove ili upale sveće. Sveće od Blagodatnog Ognja dobro je paliti na grobljima pokojnika za njihovo spasenje.

O manastirskoj slavi Sabor Svetih Apostola 13.jula2015 godine u manastir je stiglo na blagoslov rebro Svete novomučenice Jasenovačke pa jedna od zanimljivosti i blagoslov je i to da se može upaliti sveća od Blagodatnog Ognja za sve postradale na raznim stratištima.

Posebna zanimljivost vezana za Manastir Oreškovicu su Časni Кrstovi originalnih dimenzija Hristovog Кrsta 3,5 m x 2m koji su nošeni u Jerusalim i osveštani na Golgoti na Veliki Petak. O pokloničkom putovanju o Vaskrsu 2016.godine nošen je Кrst od prohroma namenjen za staru manastirsku crkvu koji se nalazi u crkvi Presvete i Živonačalne Trojice i mogu vernici da se poklone.

Najnovija zanimljivost u manastiru je odežda Svetog Кralja Milutina dobijena prilikom presvlačenja moštiju u crkvi Svete Nedelje u Sofiji 29.oktobra 2016.godine, inače Manastir Oreškovica svake godine organizuje pokloničko putovanje na presvlačenje moštiju našeg Svetog Кralja Milutina.

Rezanje kolača u slavu i čast Svete Ekaterine za brak i potomstvo je takođe jedna od zanimljivosti Manastira Oreškovica.

Svake godine o manastirskoj slavi Svete Ekaterine 7.decembra skupi se stotinu vernika od kojih mnogi su jedva isčekali ovaj dan da bi rezali kolač u slavu i čast svetiteljke da bi im se ostvarila dugogodišnja želja da se udaju ili ožene. Tako iz godine u godinu ima sve više novih kolačara dok iz prethodnih godina režu kolač iz zahvalnosti i dovode decu dobijenu molitvama Svete Ekaterine u manastir da se pričeste na praznik.

Nedaleko od Manastirske crkve nalazi se izvor koji je vekovima poznat po iscelenjima očiju. Zanimljivo je i to da je narod dolazio na izvor dok je manastir ležao u ruševinama i zahvatao vodu sa verom u izlečenje.

Lokacija Manastira Oreškovica

Manastir Oreškovica nalazi se u braničevskoj eparhiji (petrovačko – mlavskom kraju) u Homoljskim planinama pored rečice Oreškovice, okružen planinskim vrhovima Sumrovcem i Vukanom. Do manastira se stiže kada se sa puta Petrovac na Mlavi- Žagubica skrene levo i uđe u selo Ždrelo, a iz sela nastavi makadamskim putem oko 4 km kroz šumu. Telefon Manastira Oreškovica 063/8698617


error: Sadržaj je zaštićen !!