Manastir Podmaine

Manastir Podmaine, ili Podostrog kako ga još zovu, nalazi se u Budvi na uzvišenju iznad Budvanskog polja, oko dva kilometra od centra ovog crnogorskog letovališta.

U sklopu manastirskog kompleksa, nalaze se dve crkve: jedna je posvećena svetoj Petki i datira iz osamnaestog veka, a druga, manja povećena Uspenju presvete Bogorodice je sagrađena još u petnaestom veku.

Manastir Podmaine nalazi se u Budvi

Manastir Podmaine nalazi se u Budvi

Istorija i zanimljivosti

Ne zna se tačno kada je manastir sagrađen ni ko je ktitor, ali pretpostavlja se da je to bilo, u doba vladavine Nemanjića, jer je u to vreme izgrađena većina manastira i crkava u crnogorskoj državi. Naziv Podostrog, dobio je po brdu Ostrog ispod koga je sagrađen. Iznad ulaznih vrata stoji natpis koji govori o tome kako je manastir podignut na ruševinama nekog starog hrama 1630. godine u vreme vladike Ruvima. Nekoliko puta je stradao od požara i zemljotresa.

U osamnaestom i devetnaestom veku, manastir je uživao veliki ugled, posećivali su ga svi viđeniji Crnogorci, ovde su se okupljali pripadnici plemena Maine, dolazio je i Petar II Petrović Njegoš ( ovde je napisao deo Gorskog vjenca i Slobodijadu ), Dositej Obradović i mnogi drugi. Podmaine su bile i verski i kulturni centar Crne Gore.

Iako je Mletačka Republika zauzela dobar deo crnogorskog primorja u osamnaestom veku, manastir je ostao pod upravom crnogorskih vladika.

Osnivač dinastije Petrović, Danilo, često je boravio u manastiru Podmaine. Ovde je i preminuo a neko vreme njegov grob se nalazio u manstiru sve dok ih knez Danilo nije preneo na Cetinje.

Petar II Petrović Njegoš, crnogorski vladika ovde je napisao Slobodijadu i neke delove Gorskog vjenca.

Petar II Petrović Njegoš, crnogorski vladika ovde je napisao Slobodijadu i neke delove Gorskog vjenca.

Nova crkva podignuta je sredinom osamnaestog veka. Nije zvanično potvrđeno, ali veruje se da su je podigli vladike Vasilije i Sava Petrović, koji su ovde takođe često boravili.

Poznato je da je Budva od samog početka devetnaestog veka do 1915. bila pod vlašću Austrougarske. Petar II Petrović Njegoš je bio prinuđen da proda manastir za sedamnaest hiljada forinti kako bi kupio oružje, tj ,,praha i olova”. Manastir Podmaine je samim tim pripao Austrougarima, koji su ga zapustili i koristili kao vojno utvrđenje.

Situacija se menja na bolje kada je pop Filip Tanović otkupio manastir nakon nekoliko godina, a potom ga uz dozvolu austrijskih vlasti poklonio plemenu Maine, čijii su se članovi ovde redovno okupljali. Tako da je do kraja Drugog svetskog rata manastir Podmaine na neki način bio privatni posed.

A kad smo već kod austrijskih vlasti, verovatno prvu sliku manastira Podmaine, uradio je austrijski pukovnik Teodor Karačaj 1837 godine, koji je u to vreme bio zapovednik Kotora. Slika je urađena tehnikom akvarela.

Konaci u manastiru Podmaine

Konaci u manastiru Podmaine

Država će porodici Tanović 1953. oduzeti manastir a Podmaine će tek 1995. ponovo pripasti crkvi. U međuvremenu je i 1979. još jednom stradao zbog zemljotresa. 1995. godine je i renoviran, izgrađeni su novi objekti u manastirskom kompleksu i od tada su Podmaine centar raznih verskih i kulturnih događaja na crnogorskom primorju, posebno u letnjem periodu.

Turski zulum ga je zaobišao ali nisu druge nedaće. U Bokeljskom ustanku 1869. godine kada su se potukle crnogorska i austrougarska vojska, manastir je stradao, a ništa bolje nije bilo ni u Prvom svetskom ratu, jer su ga i tada Austrougari koristili kao vojno utvrđenje.

Arhitektura manastira Podmaine

Več smo pomenuli da se u manastirskom kompleksu nalaze dve crkve – jedna je posvećena svetoj Petki a druga Uspenju Presvete Bogorodice

Obe crkve su jednostavne građe, kupole nisu oble, već zaoštrene sa krstom na vrhu. Zvonik na crkvi svete Petke ima tri okna.

Crkva Uspenja Presvete Bogorodice još uvek je nedovršena.

Dvorište manastirskog kompleksa je uglavnom popločano, ali ga ukrašava nekoliko palmi, koje mu daju divan, primorski izgled.

Crkva Uspenja Presvete Bogorodice u manastirskom kompleksu

Crkva Uspenja Presvete Bogorodice u manastirskom kompleksu

Freske i ikone

I dan danas u manastiru Podmaine stoje ikone i freske koje je 1747. godine oslikao Rafail Dimitrijević iz Risna. Ikonostas je ukrašen srebrnim detaljima.

Tek je 2002. završen živopis sa nekim detaljima iz novije istorije. Od svih fresaka najupečatljivija je ,,Lažni episkopi i carevi”. Među grupom ljudi, uglavnom sveštenih lica, tj lažnih episkopa i careva, nalazi se i oficir na čijoj je kapi petokraka zvezda.

Najnoviji živopis uradio je slikar iz Beograda, Vladimir Kidišević Bato.

Raspored bogosluženja i liturgija

PONEDELJAK:

05:00h  Polunoćnica i jutrenje sa prvim časom

12:00h Časovi

18:00h Večernja i malo povečerje

Ukoliko ponedeljkom ima liturgija, počinje u 07:30h

UTORAK – PETAK

04:00h  Polunoćnica i jutrenje sa prvim časom

06:30h  Sveta liturgija

Ukoliko se sveta liturgija ne održava, raspored bogosluženja je sledeći:

05:00h Polunoćnica i jutrenje sa prvim časom

12:00h Časovi

18:00h Večernja i malo povečerje

SUBOTA I DANI UOČI PRAZNIKA

05:00h Polunoćnica i jutrenje sa prvim časom

07:30h Sveta liturgija

12:00h Časovi

18:00h Bdenije ( služi se subotom i uoči praznika )

NEDELJA I PRAZNICI

07:30h  Časovi

08:30h  Sveta liturgija

18:00h  Večernja i malo povečerje

Svake nedelje u 20:00h u manastiru Podmaine održavaju se duhovne večeri i predavanja.

Otac Rafailo

Manastir Podmaine je danas muški manastir. Nekadašnjeg igumana, Jeromonaha Benedikta ( Jovanovića ) nasledio je 2010. otac Rafailo, odnosno sada  Jeromonah Rafailo ( Boljević ).

Jeromonah Rafailo često održava duhovna predavanja koja su izuzetno posećena. Možete ih naći i na ,,Jutjubu”, ukoliko imate želju da čujete neko od njegovih predavanja i beseda.

Adresa, kontakt i mapa

Verovatno mali broj ljudi dolazi u Budvu zbog manastira i kulurnog nasleđa koje krije ovaj grad, ali ukoliko ste već ovde vredi posetiti i ovaj velelepni manastir.

Nije teško doći do njega, to možete učiniti čak i pešice. Do manastira se dolazi na više načina, ali možda je najlakše da krenete od glavne autobuske stanice, uz brdo. Manastir je udaljen malo više od jednog kilometra od autobuske stanice, što znači da stižete za manje od pola sata pešačenja. Tako da, izdvojite bar jedno pre podne kako bi posetili ovaj manastir.

Adresa manastira je:

Manastir Podmaine, Hram Uspenja Presvete Bogorodice
Mainski put bb
35210 Budva
Crna Gora

Manastir ima i sjajan sajt na kojem možete pronaći sve potrebne informacije, ne samo osnovne podatke, već i o trenutnim aktuelnostima i dešavanjima u manastiru.  http://podmaine.weebly.com/

Na sajtu imate i opciju ,,kontakt” gde možete postaviti pitanje ili poslati poruku direktno elektronskom poštom u manastir http://podmaine.weebly.com/1050108610851090107210821090.html

a možete im poslati i mejl na elektronsku adresu [email protected]

Ukoliko vam je lakše da jednostavno pozovete telefonom i pitate šta vas interesuje bratstvo manastira ćete dobiti na sledeće brojeve telefona: +382 33 459 084 ili poslati faks na +382  61 820 90 93.

Podmaine imaju čak i svoju internet radio stanicu. Muziku sa ove radio stanice takođe možete slušati preko njihovog sajta.

manastir podmaine kontakt lokacija telefon mapa

Šta još posetiti u okolini?

Verovatno vam ne treba savet šta sve možete posetiti u Budvi, ali pored toga što brojni turisti dolaze kako bi uživali u kupanju, sunčanju i noćnom provodu, pomenućemo da u Budvi vredi videti i Stari grad, ostrvo Sveti Stefan, Muzej grada Budve, Staru maslinu u selu Ivanovići zaštićeni spomenik prirode star oko dve hiljade godina, ostrvo sveti Nikola, itd.

Od plaža u Budvi najpoznatije su: Mogren, Ričardova glava, Slovenska plaža, Jaz, Bečići, Kamenovo, Pržno, Kraljičina plaža i mnoge druge.

budva stari grad

Foto: panoramio.com, orthphoto.net, opusteno.rs, bastabalkana.com, wikipedia.org


error: Sadržaj je zaštićen !!