Manastir Bavanište

Istorija manastira Bavanište

Istorija manastira Bavanište nas vraća u drugu polovinu 16. veka. Mada, ne postoji tačan podatak ko je ktitor ovog manastira, ali ni tačno vreme kada je podignut, jedino što je poznato jeste da se manastir Bavanište prvi put pominje u jednom spisu koji su načinili monasi iz Pećke patrijaršije.

Kako je lokacija manastira vrlo specifična, uzevši u obzir da se manastir Bavanište nalazi duboko u šumi, on nije bio na meti turskih vojnika koji su vladali ovim područjem u tom periodu.

Nažalost, istorija manastira beleži podatak da je manastir Bavanište, kao i istoimeno selo u kome se nalazi potpuno razoreno u prvoj polovini 18, veka, tačnije 1716. godine. Narod koji je živeo u Bavaništu je napustio svoja ognjišta, ali srećom već godinu dana kasnije se vraća i počinje da obnavlja selo Bavanište.

Manastir Bavaniste

Koliko je poznato, glavna manastirska crkva, koja je posvećena Rođenju Presvete Bogorodice je podignuta na mestu današnjeg krsta. Nedugo zatim, 1788. godine turske snage ponovo pale manastir Bavanište, a glavna crkva kakvom je danas možemo videti je podignuta 1790. godine.

Na mestu spaljene manastirske crkve, istorija manastira Bavanište beleži da je 1857. godine podignuta kapela na izvoru lekovite vode koji izvire ispod same crkve. Istorija manastira Bavanište, takođe poseduje i podatak da je ondašnji živalj ovaj manastir zvao Namastir na Vodici.

Dalja istorija manastira ne poseduje pisane tragove o manastiru, mada postoje narodna predanja. Prvi pisani tragovi u narednom periodu se pojavljua tek 1996. godine kada je episkop banatski Hrizostom doneo odluku da manastir Bavanište ponovo oživi. Tom prilikom se u manastir doseljavaju dva monaha, koji uz pomoć meštana i njihovih donacija počinju da obnavljaju manastir Bavanište. Tom prilikom je crkva proširena oltarskim delom, đakonikom, a dozidana je i priprata, te časna trpezarija. Takođe, dozidan je i konak, a kako nije bilo druge vode do čudotvorne vodice, bratstvo manastira Bavanište je tada počelo sa bušenjem bunara, za svakodnevne potrebe manastira.

Pred sam kraj 20. veka, 1999. godine su postavljeni temelji za novi konak manastira Bavanište, a konaci su završeni  tek nakon četiri godine otprilike, tačnije tokom 2003. godine, a osnovni razlog što se gradnja manastirskih konaka toliko odužila jeste nedostatak materijalnih sredstava.

bavaniste zanimljivosti

Godinu dana nakon toga je postavljen temelj za zvonaru, a manastirsko imanje je prošireno na 4,5 hektara. Uz to, radovi u okviru manastirskog kompleksa ne prestaju, pa je tako zvonara završena 2005. godine, uskoro su ozidane i manastirske kapije – velika i mala.

Iste godine su braća Grastić započela svoj rad na životopisu trpezarije manastira Bavanište.

Posebno je zanimljivo što je među brojnim pomoćnim zgradama manastir Bavanište obogaćen od nedavno i sopstvenom pekarom.
Nastojatelj manastira Bavanište je jeromonah Seraion ( Jevremov ).

Freske i ikone

Prilikom obnove manastira, većina starih ikona je zamenjeno novim ikonama. Nove ikone koje se i danas mogu videti u manastiru Bavanište su većinom rad sestara iz manastira Grgeteg. Ove ikone novijeg datuma su zamenile čuvene ikone koje su prikazivale : Gospoda Isusa Hrista, Bogorodicu, Svetog Jovana Krstitelja, te Svetog Arhangela. Iznad carskih dveri je bila velika ikona koja je prikazivala scenu Raspeća Hristovog, koja je takođe zamenjena ovom prilikom.

bavaniste freske

Zanimljivosti o manastiru Bavanište

Uz manastir Bavanište su vezane mnoge zanimljivosti. One se najpre odnose na izvor lekovite vode, o čijoj lekovitosti postoje brojna svedočanstva. O nekima čak postoje i zapisani tragovi, koje beleži istorija manastira Bavanište.

Uz zanimljivosti vezane za lekovitu vodu koja izvire na imanju manastira Bavanište ne treba zaboraviti ni otkriće do koga se došlo prilikom restauracije crkve, koja je vršena u periodu nakon 1996. godine. Naime, tom prilikom je pronađena originalna ploča na kojoj je zapisano da je kapela posvećena Presvetoj Bogorodici, te je navedeno i ko ju je sazidao i koliko je novca dato.

Kontakt

Adresa na kojoj se nalazi manastir Bavanište nalazi gkasi : Bavanšte bb, 26 222 Bavanište, Srbija.

Kontakt sa bratstvom manastira Bavanište, kao i sve informacije i obaveštenja možete dobiti na broj telefona 013 751 411.

Gde se nalazi manastir Bavanište

Lokacija na kojoj se nalazi manastir Bavanište teritorijalno pripada Kovinu, a nalazi se u ataru istoimenog sela.
Kako je udaljenost od Beograda do Kovina oko 50 kilometara, lokacija na kojoj se nalazi manastir Bavanište je od beograda udaljena 40 – ak kilometara.

Lokacija manstira i Google mapa

Kada krenete u posetu manastiru imajte na umu da vam mapa možda i neće biti neophodna, jer je put do manastira Bavanište prilično jednostavan.

Zapravo, mapa puta je vrlo jednostavna ukoliko idete iz pravca Beograda. Prelazite Pančevački most i idete prma Pančevu. Odatle pratite putokaz za Bavanište, a taj isti put vodi oštro desno prema Kovinu. No, za manastir Bavanište je neophodno nastaviti putem pravo, te nakon oko 500 metara se stiže na omanju raskrsnicu, na kojoj se skreće levo. Odatle se uzanim asfaltiranim putem, dužine oko 2 kilometra stiže pravo do kapija manastira.

Ukoliko, pak put manastira Bavanište idete iz nekog drugog grada, svakako vam mapa puta neće biti na odmet.


error: Sadržaj je zaštićen !!