Manastir Draganac

Istorija manastira Draganac kod Gnjilana na Kosovu

Davne 1381. godine istorija prvi put beleži pominjanje manastira Draganac kod Gnjilana na Kosovu i to u Ravaničkoj povelji srpskog kneza Lazara Hrebeljanovića. Nažalost, istorija ne beleži podatak o samoj gradnji manastira, ali koliko je poznato ktitor manastira je bio upravo knez Lazar, a manastir Draganac kod Gnjilana na Kosovu nosi naziv po jednoj od njegovih kćeri, Dragani, koja je živela svega 16 godina ( 1373 – 1389. ). Glavna manastirska crkva je bila posvećena Svetom Arhangelu Gavrilu.

Istorija beleži podatke o manastiru tek iz druge polovine 19. veka, a do tada se gotovo ništa ne zna o njemu. Naime, iz tog perioda postoji podatak da se tadašnjem srpskom knezu Mihailu Obrenonoviću obratio narod ovog kraja sa molbom da se obnovi manastir Draganac kod Gnjilana na Kosovu, te je zabeleženo da je knez Mihailo tom prilikom darovao novčani prilog od 100 dukata. Tako je glavna manastirska crkva obnovljena u periodu između 1865. i 1869. godine.

Nedugo zatim je u ovom srpskom manastiru na Kosovu počela da radi i jedna od prvih mesnih škola, a po završetku Drugog svetskog rata su u ratu bila smeštena deca koja su izgubila roditelje, Nakon toga, istorija beleži da je manastir Draganac kod Gnjilana na Kosovu potpuno opusteo, sve dok u njega nije došao iguman jeromonah Kirilo, 1999. godine. Od tada, pa do danas manastir Draganac kod Gnjilana na Kosovu predstavlja jedini živi manastir u istočnom delu Kosova oko koga se okupljaju pravoslavni vernici koji žive na Kosovu.

manastir draganac

Kako je manastir Draganac kod Gnjilana na Kosovu bio gotovo 25 godina pust, iguman Kirilo je uz pomoć brojnih vernika, ali i Države Srbije počeo sa obnovom manastirskog kompleksa. Od tada, pa do danas je sazidan konak, a potom su polako počele da niču jedna po jedna zgrada. Iguman Kiril je uz pomoć vernika sazidao ukupno sedam zgrada, ukupne površine od oko tri hiljade kvadratnih metara. U okviru manastirskog kompleksa, koji je opasan zidovima, pored glavne crkve koja je posvećena Svetom Arhangelu Gavrilu, danas postoje i dve kapele uz glavnu crkvu i manastirski konaci. Jedna od kapela je posvećena Svetom knezu Lazaru, jer kako navodi iguman Kiril, on je zaslužan što ga je doveo na Kosovo.

Danas, manastir Draganac kod Gnjilana na Kosovu treba posmatrati kao jedini bastion pravoslavlja na Svetoj srpskoj zemlji, pa zato i ne čudi što su mnogi vernici bili razočarani kada je vladika Raško – prizrenski odlučio da na mesto igumana Kirila dovede nekog drugog. Zbilo se to ne tako davno, 2011. godine, nedugo nakon hajke na vladiku Artemija. Ali to je već tema za nekakav drugačiji tekst.

Srećom, na čelo manastira Draganac kod Gnjilana na Kosovu dolazi iguman Ilarion, koji u svemu pokušava da odmeni igumana Kirila i čini se, uspeva u tome, a na sreću svih vernika ne samo sa Kosova, već i iz čitave Srbije, uzevši u obzir da je manastir Draganac kod Gnjilana jedini živi manastir na Kosovu.

Svake godine na praznik Živonosnog Istočnika, to jest Svetlog ili Istočnog petka u porti manastira se održava Sabor. A kako veli sadašnji iguman manastira otac Ilarion : ” Narod u Kosovskom Pomoravlju neguje Sabor kao svoju tradiciju vekovima, Tako je i do današnjih dana, Narod time dokazuje staru izreku da je nevolja za kratko vreme, a radost uvek i doveka. ”

Zanimljivosti o manastiru Draganac

Kada se uzme u obzir šta manastir Draganac kod Gnjilana na Kosovu predstavlja za Srbe na Kosovu, onda je i sasvim jasno da su uz ovaj manastir Srpske pravoslavne crkve vezane mnoge zanimljivosti. Većina njih se prvenstveno tiče oca Kirila, koji je do nedavno bio na čelu ovog manastira, a koji je pod spletom raznih okolnosti, ne tako pozitivnih, prestao da bude iguman ovog manastira, ali je ipak ostao u njemu.

Ovom prilikom nećemo komentarisati dela vladike Raško – prizrenskog Teodosija i ostalih crkvenih velikodostojnika, ali je činjenica da su vernici sa Kosova koji poznaju oca Kirila sigurni da on nije otišao po sopstvenom zahtevu sa čela manastira koji je svojim rukama podigao, iako tako glasi zvanično obaveštenje Eparhije Raško – prizrenske. No, ostavićemo Bogu da sudi za ovu i slične nepravde, koje defakto imaju veze i sa postupcima prema nekadašnjem vladiki Artemiju, te ćemo se vratiti na zanimljivosti vezane za oca Kirila, koji je za mnoge vernike bio i ostao simbol očuvanja pravoslavlja na prostoru Kosova, bez obzira koliko se to nekima od crkvenih velikodostojnika dopadalo ili ne.

Otac Kirilo iz manastira Draganac

Otac Kirilo iz manastira Draganac

Ne tako davne 1999. godine kada je srpska vojska napuštala Kosovo, u strahu za goli život, za njom je krenuo i napaćeni srpski narod. Kako i danas pripovedaju tamošnji Srbi, tada je iguman manastira Draganac, otac Kirilo pokušao da zaustavi ljude da ne napuštaju svoja ogništa i mahom uspeo u tome. I danas se priča da je otac Kirilo legao ispred traktora i izgovorio : ” Neka je prosto onom koji prođe preko mene, ne bilo prosto onome ko me zaobiđe! ” Kažu da su se Srbi iz okolnih sela, ostajući bez reči vraćali svojim domovima u kojima su, bez obzira na težinu situacije ostali i do danas, da brane ne samo svoje domove, već i svoju veru.

Zato zvuči neverovatno zvanična izjava Srpske pravoslavne crkve da je taj i takav otac Kirilo nakon što je sopstvenim rukama bukvalno podigao manastir Draganac kod Gnjilana na Kosovu iz pepela tražio da ne bude više iguman ovog manastira. Ali, naglašavam još jednom, neka služi na čast svima onima koji su ovog velikog čoveka poželeli i na veliku žalost svih istinskih pravoslavnih vernika, uspeli da smene.
Na mesto oca Kirila je došao iguman iz manastira Dečani, Ilarion Lupulović. Posebno se kao zanimljivost ističe da se iguman Ilarion pre nego što se zamonašio bavio glumom i muzikom. Reč je o nekadašnjem beogradskom glumcu, Rastku Lupuloviću, kako je bilo svetovno ime igumana Ilariona.

Takođe, od zanimljivosti vezanih za manastir Draganac kod Gnjilana na Kosovu treba svakako izdvojiti izvor lekovite, čudotvorne vode, koji se nalazi u podnožju ovog manastira Srpske pravoslavne crkve. Nakon što su im očitane molitve u samom manastiru, postoje svedočenja da su mnogi ljudi dobili decu, iako pre toga nisu mogli da ih imaju, a mnogi su bili isceljeni od najrazličitijih bolesti.

Od zanimljivosti vezanih za manastir Draganac kod Gnjilana na Kosovu svakako ne treba zaboraviti ni podatak koji beleži zvanična istorija, da je u selu Prilepac bio rođen srpski knez Lazar Hrebeljanović, pa ne čudi zbog čega je baš ovo mesto izabrao da podigne jednu od svojih zadužbina. A vrlo je važan i podatak da manastir Draganac kod Gnjilana na Kosovu čuva i dan danas mošti Svetog Jakova Persijanca.

Kontakt

Adresa na kojoj se nalazi manastir Draganac kod Gnjilana na Kosovu glasi : Gnjilane bb, 38 250 Gnjilane, Srbija.
Sve neophodne informacije i obaveštenja možete dobiti na broj telefona +381 044 168 414.

Gde se nalazi manastir Draganac

Iako se često kaže da se manastir Draganac nalazi kod Gnjilana, zapravo lokacija ovog manastira pripada kosovskom selu Prilepac, koje se nalazi kod Gnjilana, na Kosovu. Ali kako je Gnjilane veće mesto od Prilepca, sasvim je jasno zbog čega se češće čuje da je lokacija ovog manastira kod Gnjilana na Kosovu.

Lokacija manastira i Google mapa

Kada krenete put manastira Draganac kod Gnjilana na Kosovu jedno je sigurno: mapa je obavezna.

Kada stignete do Prištine, krećete putem prema mestu Gnjilane, a odatle vas vodi put ka Novom Brdu, srednjevekovnom gradu na Kosovu. Usput, prolazite kroz selo Stanišor, asfaltnim putem sve do raskrsnice na kojoj postoji putokaz prema selu Draganac. Odatle, u narednih dva kilometra, do manastira Draganac vodi neasfaltiran puta. Sasvim je jasno da će vam mapa puta zaista biti od koristi.

Zanimljivi video snimci

Ukoliko vas zanima video vezan za manastir Draganac kod Gnjilana na Kosovu pogledajte besede nekadašnjeg i sadašnjeg igumana manastira i još koji video vezan za manastir Draganac kod Gnjilana na Kosovu.


error: Sadržaj je zaštićen !!