Manastir Rajinovac

Građevina zanimljive arhitekture, manastir Rajinovac kod Grocke je nadaleko čuven i po ikoni Bogorodice Rajinovačke, koja pomaže mnogima koji ne mogu da imaju potomtsvo. A Gospod je ovoj Svetinji podario i izvor čudotvorne vode, za koju se veruje da pomaže kod mnogih oboljenja.

Nedaleko od gradske vreme koja vlada u prestonici Srbijie u ataru sela Begaljica kod Grocke, ušuškan je manastir Rajinovac.

Istorija manastir Rajinovac, kod Grocke

Iako zvanična istorija ne poseduje podatak čija je zadužbina manastir Rajinovac, kod Grocke, poznato je da se ova Svetinja prvi put pominje 1528. godine u jednom turskom popisu, ali pod drugim nazivom i to kao manastir Rajko. Do danas nije otkriveno ko je taj Rajko po kome je manastir nazvan, mada se mogu čuti pretpostavke da je reč o ktitoru manastira, ali taj podatak do danas zvanična istorija nije potvrdila.

Manastir Rajinovac

Dalja istorija navodi da je crkva nekoliko puta rušena i ponovo obnavljana, a 30 – ih godina 18. veka se pominje kao obična crkva brvnara.

Zabeleženo je da je oborknez Stevan Andrejić Palalija, čiji se grob i danas nalazi u porti manastira zaslužan za prvu zvaničnu i temeljnu obnovu ove Svetinje, koja se zbila 1793. godine. Smatra se da upravo iz tog doba i potiče današnja crkva.

Koliko je poznato, u periodu između 133. i 1839. godine je ponovo obnovljen manastir Rajinovac i to, najpre zahvaljujući srpskom knezu Milošu Obrenoviću, koji je doneo odluku da se sakupi prilog za obnovu manastira.

Rajinovac grocka

Nažalost, tokom poslednjih prepravki koje su vršene 1920. godine arhitektura glavne manastirske crkve je znatno izmenjena, te su tom prilikom srušena oba kubeta i priprata, a izvršene su i mnoge druge izmene. Zidovi naosa su u međuvremenu napukli, pa uz spoljnu fasadu sa južne i severne strane danas stoje stubovi koji podupiru ove zidove.

Manastir Rajinovac, kod Grocke se nalazi pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture kao Spomenik kulture od velikog značaja. Glavna manastirska crkva je posvećena prazniku Rođenja Bogorodice, a manastir je ženski. Duhovnik ovog manastira je Otac Stefan.

Arhitektura manastira Rajinovac, kod Grocke

Smatra se da je arhitektura manastira Rajinovac izuzetno zanimljiva, uzevši u obzir da je glavna manastirska crkva građena od lomljenog i tesanog kamena, koji je odlično ukombinovan sa peščarom.

Osnova glavne manastirske crkve je jednobrodna, a sama građevina je izdužena. Na istočnoj strani se nalazi polukružna oltarska apsida, a pevnice se nalaze na bočnim stranama.

Ikone i freske

Prvobitni ikonostas kao i freske nisu sačuvane. Ikone koje danas možemo videti u ikonostasu su prenete 1952. godine iz kapele beogradske Vojne bolnice. Čitav ikonostas i ikone koje ga čine imaju sve odlike perioda neoklasicizma, iako su mahom nastale u različitim periodima. Smatra se da su ikone načinjene u periodu 19. i 20. veka.

rajinovac ikone

Zanimljivosti

Kada je u pitanju manastir Rajinovac brojne su zanimljivosti vezane za njega, međutim postoji jedna koja se najčešće pominje. U pitanju je čudotvorna ikona Bogorodice Rajinovačke, za koju se veruje da pomaže onima koji ne mogu da imaju poroda.

Među zanimljivosti ove Svetinje spada i čestica trojice Svetitelja, koje se nalaze u manastiru Rajinovac, a među njima se posebno izdvaja čestica Svetog Luke.

Ispod glavne manastirske crkve protiče izvor vode, za koju se veruje da ima lekovita svojstva, te da naročito povoljno utiče na vid, ali i na različita oboljenja, te da je čudotvorna.

Kontakt

Zvanična adresa na kojoj se nalazi manastir Rajinovac glasi : Manastir Rajinovac, Begaljica bb, 11 308 Begaljica. Ukoliko, pak želite da stupite u kontakt sa sestrinstvom manastira, to možete učiniti na broj telefona 011 853 08 90.

Lokacija i Google mapa

Kada krenete put ove Svetinje, gotovo da je sigurno da vam mapa puta neće biti potrebna, a naročito ukoliko idete iz pravca Beograda. Selo Begaljica, kod Grocke u kome se nalazi i manastir Rajinovac je od glavnog grada Srbije udaljeno svega 25 kilometara, a od Grocke samo 5.

Put do manastira je prilično dobar, a najjednostavnije je da idete Smederevskim putem. Kada stignete do Grocke, idete samo pravo sve do izlaska iz Grocke, gde ćete naići na putokaz koji vam jasno pokazuje kako stići do manastira. Praktično, samo idete prema Begaljici dok ne naiđete na putokaz za manastir Rajinovac, koji se nalazi sa desne strane ukoliko dolazite iz pravca Beograda.

Ukoliko vam se ne dopada ideja da idete Smederevskim putem, do Grocke možete stići i autoputem koji vodi od Beograda prema Nišu, a preko sela Umčari i Pudarci. Putokaz u ovim selima nije baš uočljiv, pa se savetuje da vozite sporje kako biste uočili znak koji vas upućuje kako stići do manastira. Ne zaboravite da iz pravca Beograda postoji i direktna autobuska linija do sela Begaljica, te da autobus ima stanicu u neposrednoj blizini samog manastira.


error: Sadržaj je zaštićen !!