Manastir Bukovo

Istorija manastira Bukovo kod Negotina

Istorija manastira ne beleži pisane tragove o tome ko je bio ktitor manastira, a ne zna se sa sigurnošću ni tačno vreme kada je manastir sagrađen. O tome postoji nekoliko narodnih predanja. Prvo i najčešće pominjano predanje o nastanku ovog manastira veli da je načinjen krajem 13. veka, a da ga je podigao srpski car Milutin u znak zahvalnosti zbog pobede bugarskog cara Šišmana.

Potom, postoji predanje da je Sveti Nikodim Tismanski sagradio manastir Bukovo kod Negotina, a prema trećem se ne zna tačno ko je bio ktitor, ali se pretpostavlja da je manastir Bukovo kod Negotina izgrađen tokom 15. veka.

Pa ipak, bez obzira koje od navedenih predanja bilo istinito, ono što se danas sa sigurnošću može reći jeste da je glavna manastirska crkva posvećena Svetom Ocu Nikolaju Čudotvorcu.

Takođe, istorija manastira ne zna sa sigurnošću ni odakle potiče naziv manastira. U narodu postoji predanje da je manastir Bukovo kod Negotina nazvan tako najverovatnije po bukovim šumama, mada postoji predanje da naziv manastira potiče od ptice koja se zvala buk, a za koju se pretpostavlja da je živela nekada u blizini manastira.

Manastir Bukovo

Arhitektura manastira Bukovo

Osnova glavne crkve manastira Bukovo kod Negotina je jednobrodna, a njena osnova je u obliku krsta. Za izgradnju crkve je korišćen tesani kamen, a kanije je dozidan narteks, ali i apside za horove.

Po svojim opštim karakteristikama glavna crkva manastira Bukovo kod Negotina pripada Moravskoj školi srpske arhitekture.

Ikone i freske

U živopisu crkve su uočljiva dva sloja, a istorija manastira navodi da su freske starijeg sloja rađene u drugoj polovini 17. veka, tačnije 1682. godine, kada je iguman manastira Bukovo kod Negotina bio Mihailo Dečanac. Kako istorija manastira navodi postoji podatak da je novac za izradu ovih freski dao izvesni knez Simeun, koji je bio iz sela Trnjana.

Poznato je da je današnji živopis 1902. godine radio Milisav Marković iz sela Mali Izvor, a da je on to uradio rukovođen nacrtima beogradskog slikara Steve Todorovića.

Ikone i freske ovog manastira, uz mnoge radionice u kojima su na poslušanju monasi, su ono po čemu je manastir Bukovo kod Negotina poznat.

U sklopu glavne manastirske crkve se nalazi i ikonostas rađen u duborezu i pozlaćen, a istorija manastira beleži da je rađen krajem 19. veka u Austriji. Ikone za taj ikonostas je načinio Lazar Krdžalić, dok je deo ikona izradio, to jest živopisao učitelj crtanja u Negotinu, Pavle Čortanović.

U manastirskoj riznici se čuvaju četiri stare prestone ikone, koje su prilično oštećene. Reč je o ikonama : Gospoda Isusa Hrista, Presvete Bogorodice sa malim Hristom, te ikone Svetog Jovana i Svetog Nikole.

Manastirska riznica čuva i takozvane celivajuće ikone. Reč je o radu tadašnjeg učitelja crtanja negotinske gimnazije, Pavla Čortanovića. On je za manastir Bukovo kod Negotina načinio ukupno 24 celivajuće ikone na limu, a uz to je vratio staris jaj ikoni Rođenja Hristovog koja datira iz 1712. godine.

Zanimljivosti o manastiru Bukovo

Mora se priznati da je manastir Bukovo kod Negotina u najmanju ruku neobičan, te da su uz ovaj manastir Srpske pravoslavne crkve zaista vezane mnoge zanimljivosti.

bukovo zanimljivosti

Zanimljivosti vezane za manastir Bukovo kod Negotina se pre svega odnose na brojne radionice koje postoje u ovom manaastiru. ALi, nek od njih nisu uobičajene za manastire Srpske pravoslavne crkve. Kako monasi vele, reč je o poslušanjima, pa tako se monasi bave stolarijom, krojenjem i šivenjem i ikonopisanjem, no poslušanje koje najviše privlači pažnju i čini se na pozitivan način odudara od brojnih drugih manastira Srpske pravoslavne crkve svakako je spravljanje vina.

Zanimljivo je da je muški manastir Bukovo kod Negotina daleke 1887. godine bio prvi koji je na svom imanju osnovao vinogradarsku školu. Vrlo brzo, škola pri manastiru postaje i prva državna poljoprivredna škola za vinogradarstvo i voćarstvo. Na taj način upravo je manastir Bukovo kod Negotina zaslužan za obnovu ove delatnosti u Negotinskom kraju, a nakon čuvene filoksere koja je pretila da krajem 19. veka uništi ne samo vinograde u Neogotinskoj krajini, već i u čitavoj Srbiji, pa i Evropi.

Specijalna sorta po kojoj je manastir Bukovo kod Negotina jeste Crna tamjanika. Crna tamjanika spada u specifične muskatne sorte i veoma je retka u čitavom svetu, te koliko je poznato se uzgaja još samo na području Italije i Portugalije. Crna tamjanika se koristi za spravljanje poluslatkih vina.

Kada su u pitanju zanimljivosti vezane za manastir Bukovo kod Negotina često se pominje i podatak da je svoj roman pod nazivom ” Porušeni ideali “, Svetolik Ranković napisao dok je boravio u ovom manastiru.

Kontakt

Adresa na kojoj se nalazi manastir Bukovo glasi : Bukovski put bb, 19 300 Negotin, Srbija.

Broj telefona manastira je 019 543 460. A ukoliko želite da stupite u kontakt sa bratstvom manastira Bukovo kod Negotina to možete učiniti i putem elektronske adrese manastirbukovo@gmail.com

Raspored bogosluženja

Raspored bogosluženja u manastiru Bukovo se razlikuje jedino o crkvenim praznicima, kada se Sveta Liturgija služi, mahom ranije nego inače. Uobičajeni raspored bogosluženja je sledeći : Jutrenje u 8 časovam a Večernja služba svakoga dana u 17:30 časova.

Gde se nalazi manastir Bukovo

Lokacija na kojoj se nalazi manastir Bukovo je od grada Negotina u Istočnoj Srbiji udaljena nešto manje od pet kilometara, na putu prema Zaječaru.

Lokacija manastira i Google mapa

Kada krenete put manastira Bukovo, vrlo se lako može dogoditi da vam mapa puta i ne bude neophodna. Uzevši u obzir da kada stignete u Negotin, krećete prema Zaječaru, a potom vrlo brzo nailazite na Bukovski put u kome je smešten i manastir Bukovo.

Ukoliko idete iz pravca Beograda do Negotina se stiže najlakše i najbrže preko Paraćina, međunarodnim autoputem E-75. Takođe, iz Beograda možete putovati i preko Smedereva i Požarevca, a zatim Majdanpeka prema Negotinu. Za taj put vam može koristiti mapa, to je sigurno.

Od Beograda je manastir Bukovo koji se nalazi kod Negotina udaljen nešto više od 300 kilometara, a od Niša nešto više od 150, a Zaječara 60 – ak kilometara.


error: Sadržaj je zaštićen !!