Manastir Dubrava

Istorija manastira Dubrava

Manastir Dubrava na Zlatiboru spada u manastire čija je istorija vrlo neobična. A nije samo istorija ovog manastira neobična… ono što privlači posebnu pažnju jeste njegova lokacija. Zanimljivo je i to što do pre desetak godina i nije postojao put do manastira, već ga je tada vojska probila miniranjem.

Iako istorija manastira ne beleži podatke ni o tačnom vremenu gradnje manastira, kao ni o ktitoru, ipak postoji podatak da su ruševine ovog manastira otkrivene tek nedavno i to zahvaljujući jednom snu. Naime, Otac Danilo, monah sa Hilandara je ne tako davne, 1999. godine usnio san u kome mu se prikazao patrijarh German, koji mu je poručio da pronađe izgubljeni manastir u kome se krije veliko blago. Tako se otac Danilo obreo u manastiru Uvac, po blagoslovu igumana Julija.

Tamo je Otac Danilo osnovao bratstvo koje će brinuti o manastiru Uvac, a onda je krenuo da pokuša da ostvari ono što mu je bilo kazano u snu. Lutajući po okolini, Otac Danilo je često boravio u kolibi koja se nalazi u neposrednoj blizini današnjeg manastira Dubrava. Tako se zbilo da je jednog dana ugledao i stablo hrasta koje mu je privuklo pažnju. Vrlo brzo, otac Danilo upravo u blizini tog starog hrasta otkriva ostatke nekadašnjeg manastira Dubrava na Zlatiboru.

Manastir Dubrava

Zatim dolaze i arheolozi i stručnjaci zaposleni u Zavodu za zaštitu spomenika Kraljevo, koji uspevaju da pronađu ne samo ostatke temelja nekadašnje crkve ovog manastira, već i zlatnike koji su postojali u doba Mletačke republike. Koliko je poznato, pronađeno je čak 260 zlatnika, a svi su bili prilično dobro očuvani. Prema dostupnim podacima te zlatnike je otkupila država, a potom ih je stavila na raspolaganje Odboru za podizanje manastira Dubrava.

Uz to, postoji podatak, koji beleži istorija manastira Dubrava na Zlatiboru da se Presveta Bogorodica javila u snu nekom Srbinu koji je živeo u Americi i koji nije mogao da ima poroda. Kako veli ovo predanje, Presveta Bogorodica mu je rekla da dođe upravo tamo gde se nalazi danas manastir Dubrava na Zlatiboru i da podari novac kako bi se podigao hram. Čovek je dao novac i podignuta je crkva posvećena Svetom Vasiliju Ostroškom, slava Mu i milost! Po istoj priči, kada je ovaj čovek pomogao da se izgradi ova crkva pri manastiru Dubrava, dobio je kćer, a nedugo pošto je podigao i zvona na toj crkvi, dobio je i sina.

Istorija manastira Dubrava na Zlatiboru beleži podatak da je nekadašnja stara crkva bila posvećena Svetom Pantelejmonu. Ta nekadašnja glavna crkva je, kako se pretpostavlja bila zapaljena u doba kada su ovim krajevima vladali turski osvajači. Nova crkva koja je posvećena Svetom Pantelejmonu se danas nalazi upravo na onom mestu na kom je otac Danilo palio sveće u vreme dok je boravio u brvnari, koja je u njenoj neposrednoj blizini, moleći Gospoda da mu pomogne da ponovo uzdigne ovaj manastir na Zlatiboru i povrati mu sjaj koji je nekada imao. A upravo na mestu gde je podignuta današnja crkva Svetog Pantelejmona su i pronađeni zlatnici.

Koliko je poznato, manastir Dubrava na Zlatiboru je u davna vremena bio metoh manastira Pribojska banja, pa je upravo ovaj podatak istorija manastira uzela kao oslonac za određivanje vremena izgradnje manastira.

Prema postojećim narodnim predanjima, turski vojnici su prvo opljačkali ovaj manastir na Zlatiboru, a potom su ga sravnili sa zemljom, dok su monahe koji su se u njemu našli u tom trenutku ili poubijali ili proterali. Kako se pretpostavlja, u isto vreme su srušeni i manastir Dubrava na Zlatiboru i obližnji manastir Uvac. Tako je bilo sve do nedavno, dok otac Danilo nije došao da ispuni ono što mu je rečeno u snu.

Arhitektura

Iako istorija manastira Dubrava na Zlatiboru ne poseduje podatak kakva je tačno bila arhitektura prvobitne crkve, koliko je moguće zaključiti prema postojećim podacima, reč je o jednobrodnoj građevini, koja je imala polukružnu oltarsku apsidu, a priprata je, kako se pretpostavlja dodata nešto kasnije. Međutim, ipak se još uvek ne može reći kom stilu arhitektura ove crkve pripada, ponajviše zato što se ne zna tačno vreme gradnje, iako se pretpostavlja da je manastir Dubrava na Zlatiboru prvobitno izgrađen u 13. veku.

dubrava arhitektura

U sklopu manastirskog kompleksa uz novu crkvu posvećenu Svetom Vasiliju Ostroškom je izgrađena i isposnica Svetog Save, koja se nalazi iznad manastira Dubrava.

Takođe, u sklopu manastirskog kompleksa se nalazi i izvor Svete Petke, a danas se grade i konaci namenjeni posetiocima ovog manastira.

Zanimljivosti o manastiru Dubrava

Sasvim je jasno da su zanimljivosti gotovo sastavni deo istorije ovog neobično otkrivenog manastira. Novinar lista  ” Glas javnosti “, Zoran Šaponjić je dana 29. maja. 2004. godine napisao sjajan tekst o otkriću arheologa iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture i trenutku kada je otkriveno 260 novčića. Citiraćemo pojedine delove iz pomenutog teksta, kako bismo vam dočarali kakve su sve zanimljivosti vezane za ovaj neobični manastir na Zlatiboru…
– ” U ponedeljak, 17. maja, jedan od radnika koji arheolozima pomažu na istraživanju manastirskog kompleksa, udario je u oltaru krampom u zemlju. Zlatnici su se prosuli kao da su pre koji sat, a ne pre nekoliko vekova, ispali ispod čekića. ”

dubrava zanimljivosti

– ” Na nađenim zlatnicima su, kaže Tošiceva ( Gordana Tošić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika, Kraljevo ), uglavnom dve predstave – na aversu je ” Sveti Marko koji blagosilja Dužda “, na reversu ” Hrist u Mandorli “, a u skrivnici je nađeno i nekoliko austrougarskih novčića. Svih 260 zlatnika su, kaže direktorka Tošic, izuzetno očuvani, bez ikakvih deformiteta, a arheologe nije iznenadila činjenica da su zlatnici tako sinuli. Svi su od čistog zlata. ”

– ” Ostava svedoči da se Dubrava nalazila u graničnoj oblasti, gde je trgovina s Mlecima i drugim zapadnim zemljama bila izuzetno razvijena. Samo skrivanje novca, može se, po našim pretpostavkama, vezati i za burne istorijske događaje s kraja 17. veka na tom području. Bile su to poslednje godine Velikog rata između Svete lige i Osmanlijskog carstva. ”

– ” Priču koja sledi zna malo ljudi. Po njoj, još u vreme dok je bio isposnik u gornjoj Savinoj isposnici Studenice, monahu Danilu u san se javio patrijarh German i uputio ga da dode ovamo, da traži drevnu bogomolju, zaraslu svetinju u kojoj je veliko blago, u kojoj su ikone i freske. Vođen tim snom i blagoslovom svog vladike i igumana, monah Danilo je pre pet godina stigao u manastir Uvac, a onda i u Dubravu, u cije je ruševine, pre toga, tri puta u snu silazio.
Posle je sve išlo samo kako Bog miluje, od dana kad je pomoć za obnovu počela stizati sa svih strana, od manastira Ostrog, do Srbina iz Amerike koji je za gradnju puta do manastira odjednom dao 11.000 dolara. ”

– ” A monah Danilo, svetogorski iskušenik i studenički isposnik, koga je ruka Svevišnjeg, pre četiri godine, dovela na ruševine Dubrave, i koji od tada ima jedan jedini san, da obnovi stari manastir, prekjuče je, kada smo ga sreli na putu ka Čajetini, kratko prozborio:
Bog usliši molitve onima koji veruju.

A sam Gospod Bog zna, kažu na Zlatiboru oni koji bolje znaju monaha, koliko je dana i noći otac Danilo probdeo u svojoj kolibici, odmah kraj manastirskih ruševina, moleci se Bogu da mu usliši molitve, da on, ubogi monah, vrati slavu staroj Dubravi. I koliko su još dana, on i Dobrivoje Kneževic iz Čajetine, njegov najverniji pomagač, predsednik Odbora za obnovu Dubrave, proveli kujući planove za obnovu, obijajući pragove i tražeći dinar da se plate izvedeni radovi.

Onomad, u ponedeljak, kad je zlato sinulo iz oltara Dubrave, otac Danilo, pričaju očevici, nije ni trepnuo pred tolikim blagom. Tek je izustio:

Eto, vidite, kako se to hoće… Sad, sa Božijom pomoći, imamo sa čim da obnovimo crkvu.

Pre ravno tri godine, kada je Dubrava bila u pustoj nedođiji, tek gomila kamena i sige, i kada smo monaha Danila pitali kako će i sa čim će u ovim sirotinjskim vremenima zidati Dubravu i graditi put do nje, odgovorio je:

Bog će pomoći – kao da očekuje neko čudo…

Kontakt

Zvanična adresa na kojoj se nalazi manastir Dubrava na Zlatiboru glasi: Autobuska stanica bb, 31 315 Zlatibor, Srbija.

Ukoliko su vam potrebne bilo kakve informacije ili obaveštenja, te želite stupiti u kontakt sa sestrinstvom manastira, to možete učiniti na broj telefona 031 845 655.

Gde se nalazi manastir Dubrava

Kako je manastir Dubrava smešten u ataru živopisnog zlatiborskog sela, vrlo interesantnog imena Dobroselice, slobodno se može reći da je njegova lokacija savršena. A iz prelepo uređenog manastirskog dvorišta se pruža pogled prema meandrima i kanjonu reke Uvac.

Lokacija manastira i Google mapa

Oni koji su imali prilike da posete manastir Dubrava na Zlatiboru su saglasni u tome da vam mapa neće biti neophodna i to iz dva razloga. Prvi je, zato što postoje putokazi koji će vam sigurno olakšati put mnogo više nego mapa, a drugi jer gotovo da ne postoji osoba koju ćete upitati gde se nalazi manastir Dubrava, a da ne zna da vam odgovori i objasni vam kako da do njega stignete.
Ukoliko putujete iz pravca Beograda, vrlo je jednostavno stići do planine Zlatibor.

Potom idete do vrha Tornik, ali zaobilaznim putem, preko Ribničkog jezera. Ta deonica puta je dugačka oko 15 kilometara i put je prilično dobar. Kada stignete do raskrnice prema zlatiborskim selima Jablanica i Stublo, pratite odvajanje za Stublo. Nakon četiri kilometra vožnje ovim putem, nailazite na manastir Uvac, a zatim nastavljate pravo, makadamskim putem dužine oko 12 kilometara, to jest sve dok ne ugledate manastir Dubravu.


error: Sadržaj je zaštićen !!