Manastir Nimnik

Manastir Nimnik nalazi se u selu Kurjače, u opštini Veliko Gradište. Ovo zdanje u narodu ima mnogo imena. Neki ga zovu i Marijanski manastir. Posvećen je Prenosu moštiju svetog Nikole, odnosno Mladom Nikoli, pa se slava manastira obeležava 22. maja po novom kalendaru.

Manastir je veoma posećen, pre svega zbog čuda koja se ovde dešavaju. Ovde dolaze parovi koji ne mogu da imaju dece i koji žele da se pomole na grobu male Nikoline. O njoj ćemo takođe govoriti u ovom tekstu.

Nimnik je i spomenik kulture, a o njemu se stara Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture u Smederevu.

U pitanju je ženski manastir, a u njemu borave samo tri monahinje, koje se uspešno brinu o Nimniku.

manastir nimnik

Istorija manastira Nimnik

Teritorija na kojoj se nalazi manastir u trenutku gradnje pripadala je knezu Lazaru Hrebeljanoviću, a sam manastir izgradio je izvesni vojvoda Ljudina Bogosav, Lazarov savremenik. Tačnije sazidao je crkvu, a Nimnik će postati manastir tek 1936. godine.

Manastir Nimnik, odnosno crkva, sagrađena je 1376. godine, i tada je bio metoh ( posed ) manastira Ravanica.

Turci su ga poštedeli u svojim prvim pohodina i osvajanjima. Poznato je da je plaćao porez jer se pominje u turskim poreznim knjigama iz šesnaestog veka. U manastiru je po tim spisima bio samo jedan monah, koji je bio u obavezi da u ime manastira plaća porez od sto pedeset dve akče.

Kada je krenulo oslobađanje Srbije, počevši od Austrijsko-turskog rata, manastir je spaljen, pljačkan i to nekoliko puta. Pretrpeo je oštećenja tokom Kočine krajne ( buna koja se podigla tokom Austrijsko-turskog rata ), a spaljivan je i nakon Prvog srpskog ustanka.

Iz spisa srpskog pisca Joakima Vujića saznajemo da je Nimnik obnovljen 1825. godine, a obnovu je, pored lokalnog stanovništva pomagao i Miloš Obrenović . U to vreme od manastira su ostale bukvalno samo ruševine, pa je bilo potrebno mnogo vremena kako bi se crkva iznova izgradila. Obnavljana je i narednih decenija, u zavisnosti od raspoloživih sredstava, a sredinom devetnaestog veka u okviru crkve, tačnije u konaku, otvara se i škola sa dve učionice.

Tek 1936, crkva postaje ženski manastir i kao takav postoji i danas.

Nimnik je nekoliko puta rušen i obnavljan

Nimnik je nekoliko puta rušen i obnavljan

Arhitektura manastira

Prvobitna crkva je odrađena veoma jednostavno – sagrađena je od kamena, nije bila okrečena, krov je bio pokriven cepanim drvenim daščicama ( šindrama ), a svod je takođe bio od kamena.

Nakon Prvog srpskog ustanka, manastir je obnovljen i tada su za izgradnju korišćeni nešto čvršći materijali. Svod je ovoga puta napravljen od drveta, a pod popločan opekom. Crkva je tada dobila i konak sa tremom koji je pretvoren u školu, a sagrađen je i zvonik.Za obnovu crkve ovoga puta korišćena je cigla umesto kamena. Od tada nije puno menjala svoj oblik.

Crkva ima poluobličasti svod, sa polukružnom oltarskom apsidom. Nimnik je jednobrodan manastir.

Ono što je najzanimljivije kada je u pitanju arhitektura manastira Nimnik jeste činjenica da su ljudi donosili građevinski materijal iz Viminacijuma. Viminacijum čine ostaci rimskog vojnog logora u blizini Požarevca i građevinari su odavde odneli deo materijala za obnovu crkve, uključujući i lik devojke sa razbarušenom kosom. U Nimniku ovaj lik predstavlja devojčicu Nikolinu koja je sahranjena u manastiru.

U manastiru su dve kapele. U jednoj je sahranjena upravo Nikolina, a u druga, koja je posvećena Pokrovu Presvete Bogorodice, nalazi se u sklopu manastirskog konaka i zimi se u njoj održavaju liturgije.

Prvobitni manastir je građen od kamena iz Vinimacijuma, a kasnije je za obnavljanje korišćena cigla. Razlika je uočljiva na zidovima.

Prvobitni manastir je građen od kamena iz Viminacijuma, a kasnije je za obnavljanje korišćena cigla. Razlika je uočljiva na zidovima.

Ikone i Freske

I prvobitna crkva imala je, kažu izvori, divan ikonostas sa dve prestone ikone.

Nakon što je obnovljena u devetnaestom veku, crkva dugo nije imala ikonostas, sve do kraja dvadesetog veka. Ikone su slikane u razdoblju od 1996 do 1998. godine.

U manastiru se nalazi trinaest ikona, koje su raspoređene u tri zone.

Ikonostas u manastiru

Ikonostas u manastiru

Adresa, mapa i kontakt telefon.

Adresa manastira Nimnik je Kurjače bb, 12220 Kurjače. Sam manastir, se nalazi na magistralnom putu Požarevac – Veliko Gradište i smešten je u hrastovoj šumi. Udaljen je oko tri kilometra od glavnog puta.

Ukoliko su vam potrebne dodatne informacije, možete pozvati broj telefona 012/674-020. Igumanija manastira je mati Teoktista.

Čuda, legende i zanimljivosti vezane za manastir Nimnik

U nekoliko navrata pomenuli smo i Nikolinu, dvanaestogodišnju vlašku devojčicu koja je sahranjena u manstiru. Njeno ime vezano je za glavnu legendu ovog manastira, kao i njegovo ime.

Naime na Nikolinu su naišli Turci koji su tražili manastir za koji su znali da se krije negde u šumi. Mala devojčica nije želela da im pokaže pravu lokaciju već je na govorila: ,,Nišću nimnik”, što na vlaškom znači ,,Ne znam ništa”. Revoltirani Turci su, nakon bezspešnih pretnji devojčicu zaklali i ostavili je u šumi, Nikolina je i danas, uz svetog Nikolu zaštitnica manastira, a manastir je dobio ime Nimnik u znak sećanja na njen odgvor Turcima.

Postoji još jedna legenda po kojoj je Nikolina umesto na Turke naišla na hajduke, koji su je ubili i obesili. Među hajducima je bio i njen kum koji je i naredio ubistvo. Zabrinuti što nema devojčice, članovi porodice i rodbina krenuli su da je traže i ugledali na drvetu, kako iz njenog tela izbija neki čudan plamen. Beživotno Nikolinino telo položili su na kola sa namerom da je sahrane, ali volovi koji su vukli kola nisu hteli da odu u drugom pravcu osim ka manastiru. Mnogo godina kasnije, gonjen grižom savesti i pokajanjem, Nikolinin kum, hajduk, sagradio joj je kapelu u manastiru, koja postoji i dan danas.

Devojcica - svetica i zaštitnica manastira Nimnik

Devojcica – svetica i zaštitnica manastira Nimnik

Bilo kako bilo, u manastiru Nimnik se danas na Nikolininom grobu događaju brojna čuda. Osim boesnih, ovde dolaze i parovi koji ne mogu da imaju decu. Mnogi od njih tvrde da su uspeli da dobiju potomstvo, pošto su došli na večernju molitvu i prenoćili na grobu ubijene devojčice-svetice. Postoje i oni koji tvrde da im se devojčica pojavila u snu i pozivala ih da radi izlečenja dođu u manastir.

Šta posetiti u okolini – Golubac, Požarevac, Srebrno jezero …

Nimnik se nalazi u blizini Srebrnog jezera, poznatog izletišta. Udaljeno je oko dvadeset kilometara od manastira i predstavlja pravi raj za odmor, uživanje i zabavu. Osim odmora ovde se možete iskušati i u paraglajdingu, sportovima na vodi, posetiti lokalni akva park, postoje posebe staze za džoging, biciklizam, igralište za golf ili posebna igrališta za decu.

Nedaleko je i Golubac ( oko trisedeset sedam kilometara od manastika Nikmik ), i čuvena Golubačka tvrđava, koja je starija od manastira Nimnik.

Na nešto više od dvadeset kilometara od Nimnika i sela Kurjače nalazi se i već pomenuti Viminacijum, odakle je uzet građevinski materijal za izgradnju manastira. Viminacijum je bio rimski logor i glavni grad provincije Gornje Mezije. Ovo je danas takođe turistička destinacija koju vredi pogledati.

A ako ste već ovde a ljubitelj ste prirode, zašto da ne posetite i Nacionalni par Đerdap, najveći nacionalni park u Srbiji. Tu tek imate mnogo toga da vidite i iskusite.

Dvadeset kilometara je udaljen i prvi veći grad – Požarevac.

U blizini manastira Nimnik nalazi se Srebrno jezero

U blizini manastira Nimnik nalazi se Srebrno jezero

Slike preuzete sa sajtova: spomenicikulture.org.rs; manastiri.rs; tvog.org. pricalica.blog.rs; ebranicevo.com; politika.rs


error: Sadržaj je zaštićen !!