Manastir Vujan

Smešten u samom srcu Srbije, manastir Vujan, Prislonica kod Čačka i danas pleni lepotom i osvaja jedinstvenim stilom arhitekture. U njemu je boravio i patrijarh Pavle izvesno vreme, a podigao ga je deda potonje srpske kraljice Drage Obrenović, bogati trgovac Nikola Milićević Lunjevica. Uz Lazara Mutapa, koji je bio jedan od vojvoda knjaza Miloša Obrenovića, u manastiru su sahranjeni i : Nikola Milićević Lunjevica, Hadži Josif Milošević, jedan od starešina manastira Vujan, ali i Nikodije i Nikola Lunjevica, unuci osnivača današnjeg manastira Vujan, koji su stradali tokom Majskog prevrata.

Istorija manastira Vujan, Prislonica kod Čačka

Pretpostavlja se da je prvobitna crkva ovog manastira sagrađena krajem 16. veka, a na njenim temeljima je 1805. godine tada poznati trgovac Nikola Milićević iz sela Lunjevica sagradio današnju glavnu manastirsku crkvu, kao svoju zadužbinu.

Manastir Vujan

O prvobitnom manastiru postoje samo šturi podaci. Pretpostavlja se da je manastir Vujan, kod Čačka nastao u doba vladavine Nemanjića, ali da je nosio naziv Obrovin. Međutim, istorija manastira ne poseduje mnogo podataka o prvobitnoj crkvi.
Nikola Milićević, poznatiji kao Nikola Lunjevica je bio jedan od viđenijih ljudi ovog kraja, koji se obogatio trgujući. Poznato je da je pomagao srpske ustanike, nabavljajući mi brojna sredstva za borbu. Poznat je podatak da je bio u odličnim odosima sa knezom Milošem Obrenovićem, te da je bio čak i knežev pobratim. Posebno je zanimljiv podatak koji navodi zvanična istorija, da je upravo Nikola bio provodažija Milošu za ženidbu Ljubicom. Njegova unuka je kasnije udajom za srpskog kralja Aleksandra Obrenovića postala srpska kraljica.

Uz Nikolu kao ktitora, istorija manastira pominje i Radisava Miloševića iz sela Prislonice, koji mu je pomagao da se crkva izgradi.
Nakon glavne manastirske crkve Nikola podiže i kamenu česmu, ali i konak za monahe, čija arhitektura je takođe imala odlike srpske seoske arhitekture. Konak je bio izgrađen od drveta, a imao je i doksate. U samom uglu porte manastira Vujan, kod Čačka sazidao je gazda Nikola i objekat za sebe, u kome je obitavao kada bi dolazio da poseti ovu Svetinju.

Nikola Milićević je ostavio amanet svojim naslednicima da ga sahrane u manastiru Vujan, Prislonica kod Čačka. Nažalost taj amanet je ispunjen tek 60 godina nakon njegove smrti i to zaslugom kraljice Drage, koja je to učinila 1902. godine, a o čemu i danas svedoči zapis na nadgrobnom spomeniku : ” Svome milom dedi, vojvodi Nikoli Lunjevici, Draga Obrenović, kraljica Srbije. ”
Manastir Vujan, Prislonica kod Čačka se nalazi pod jurisdikcijom Srpske pravoslavne crkve, u Eparhiji Žičkoj. Manastir je muški i aktivan je.

Manastir prislonica

Arhitektira manastir Vujan, Prislonica kod Čačka

Osnova glavne crkve manastira Vujan je jednobrodna. Ali, njena arhitektura je vrlo specifična, uzevši u obzir da nema kupolu, već jedinstvenu zvonik kulu, koja je okrugla, a njene dimenzije su neproporcionalne, pa se ne može sa sigurnošću reći kom stilu arhitekture manastir Vujan, kod Čačka pripada. Najčešće se veli da je u pitanju stara seoska arhitektura.

Ikone i freske

Freske koje se danas mogu videti u manastiru Vujan su, kako navodi istorija manastira nastale 1939. i 1943. godine. Poznato je da je crkva prvobitno živopisana 1805. godine, ali te freske nisu naročito dobro očuvane.

Ikone i ikonostas, koje su radili zografi Stojan i Jeremija Mihajlović 1808. godine se danas nalazi u crkvi Svete Bogorodice, u Gornjoj Trepči. Samo deo prvobitnog ikonostasa je sačuvan u manastiru Vujan.

Zanimljivosti

Među zanimljivosti vezane za manastir Vujan, Prislonica kod Čačka se svrstava i ta da je blaženopočivši srpski patrijarh Njegova Svetlost gospodin Pavle izvesno vreme boravio u ovoj Svetinji. Kasnije je patrijarh Pavle u narodu postao i ostao do danas jedan od omiljenih, ako ne i najomiljeniji srpski patrijarh, jer su ga krasile nebrojene vrline.

patrijarh pavle

Grob vojvode srpskog knjaza Miloša Obrenovića, Lazara Mutapa koji se nalazi pod zidinama ove Svetinje spada, takođe u zanimljivosti koje se vezuju za manastir Vujan, kod Čačka.
Od ostalih zanimljivosti valja pomenuti i mošti koje se nalaze u priprati hrama, za koje se ne zna tačno kome pripadaju, pa se nazvaju moštima ” Vujanskog Svetitelja “.

Kontakt

Zvanična adresa manastira glasi : Manastir Vujan, Brđani bb, 32 303 Brđani. Ukoliko želite da stupite u kontakt sa bratstvom manastira, to možete učiniti na broj telefona 032 825 179.

Lokacija i Google mapa

Kada krenete put ove Svetinje vrlo je verovatno da vam mapa puta neće biti neophodna, jer se do manastira Vujan vrlo lako stiže. Sam manastir je smešten na padinama istoimene planine, kod Čačka, a nalazi se u ataru sela Prislonica. Do njega se stiže putem koji od Čačka vodi prema Gornjem Milanovcu, a manastir Vujan se nalazi na četvrtom kilometru tog puta.


error: Sadržaj je zaštićen !!